thuiswerk-bureau-met-laptop-en-notitieblok

Thuiswerkvergoeding, hoe zit het nou?

Er was een tijd waarbij de werkgever € 0,19 per kilometer netto vergoedde voor elke gereisde kilometer, of het nou woon-werk of zakelijk was maakte niet uit. Of je met de auto, fiets of schoen reisde maakte ook niet uit.

Thuiswerken was al helemaal geen sprake van.

Hoe anders is het nu? Thuiswerken is heel gewoon. Kantoren worden kleiner en thuiswerkplekken groter. Maar hoe zit het eigenlijk met de kosten voor de verwarming thuis en jouw koffie die je anders op kantoor krijgt?

Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding?

De onbelaste vergoeding voor thuiswerken is in 2023 omhoog gegaan van € 2,00 naar € 2,15 per dag. Dit is een verhoging van 7,5%. Eerder was in het Belastingplan een verhoging naar € 2,13 aangekondigd.

mevrouw-op-bank-die-vanuit-huis-werkt

Waarom thuiswerkvergoeding?

Werknemers die thuiswerken maken vaak extra kosten. Bijvoorbeeld voor water en elektriciteit, verwarming, toiletpapier, koffie en thee. Met een thuiswerkvergoeding kun je die extra uitgaven van thuiswerkers compenseren.

mevrouw-achter-bureau-omdat-thuiswerken-verplicht-is

Is een thuiswerkvergoeding verplicht?

Nee, het is niet verplicht. In sommige gevallen is het opgenomen in de cao, dit verschilt per branche.

Wanneer er geen CAO van kracht is, mag je hier je eigen regels en afspraken voor opstellen. Tot € 2,15 is de vergoeding belastingvrij, daarboven is belast. Wanneer je ruimte hebt in de WKR, zou je deze kunnen inzetten om het bedrag te verhogen.

 

Thuiswerken-doe-je-zo-5-tips

Vaste thuiswerkvergoeding

De vaste reiskostenvergoeding is afgeschaft zoals je hier kunt lezen.  Bij thuiswerken is dat anders.

Een vaste thuiswerkvergoeding is toegestaan als er een vast schema is van thuiswerken. Het hoeft dan niet bijgehouden te worden. Wanneer dit schema niet vast is, is het raadzaam om de thuiswerkdagen wel te registreren, bijvoorbeeld in een met een reiskosten app of thuiswerk app zoals Fynch Mobility levert.

 

Thuiswerken én reizen kan beperkt

Het is niet mogelijk om een thuiswerkvergoeding te krijgen als je die dag ook op kantoor werkt. Dat klinkt logisch, maar hoe zit het dan als je een zakelijke afspraak vanuit huis bezoekt?

Dan mag je wel reiskosten vergoeden én een thuiswerkdag uitkeren.

De bewijslast voor de registratie ligt bij de werkgever, zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent met de juiste software.

Reiskostenvergoeding App

Reiskosten vergoeding app

Jouw complete mobiliteitsbeleid en dus alle reiskosten  en het thuiswerken kunnen ingelezen worden in de Fynch App. Onze app registreert automatisch hoe en of er gereisd wordt, door de rit te categoriseren als zakelijk, woon-werk of thuiswerkdag worden deze dagen automatisch op de juiste manier ingelezen in jouw salarispakket.

Scheelt wederom tijd, geld en enorm veel frustratie.

Waar moet ik beginnen?

Werkgevers die al het goede voorbeeld geven

arcadis-logo

...implementeerde Fynch als onderdeel van een nieuwe moderne mobiliteitsregeling

Bekijk deze case
klantcase passend primair onderwijs

...maakte declaraties voor medewerkers en managers weer makkelijk en leuk

Bekijk deze case
Volvo Group Netherlands BV x Fynch

...vonden uiteindelijk dat Fynch de meeste opties bood om te voldoen aan de behoeften van ons diverse personeel, van monteurs tot managers.

Bekijk deze case

Andere werkgevers die duurzame mobiliteit óók hoog in het vaandel hebben staan

bmw-financial-services-logo bcd-travel-logo duravermeer-logo Gemeente Beekdalen logo Volvo Group Netherlands BV x Fynch qpark logo
bmw-financial-services-logo bcd-travel-logo duravermeer-logo Gemeente Beekdalen logo Volvo Group Netherlands BV x Fynch qpark logo

Automatiseer het registreren van CO2 uitstoot mobiliteit

Bespaar tijd voor jezelf en je arbeidskrachten en voldoe eenvoudig aan de CO2 rapportageverplichting.