Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM)

Fynch Web & App

Bereid je op tijd voor

De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) is vanaf 1 juli 2024 verplicht voor ondernemingen met meer dan 100 medewerkers. Deze rapportageverplichting is onderdeel van het Klimaatakkoord en heeft als doelstelling 1,5 megaton CO2 uitstoot te reduceren. In eerste instantie gaat het om de rapportage over alle woon-werk en zakelijke reisbewegingen. In de toekomst stelt de overheid mogelijk ook een norm om uitstoot te verlagen. Fynch helpt organisaties om te voldoen aan deze rapportageverplichting en om deze in de toekomst ook te reduceren. De rapportageverplichting geldt tot zeker 2030. Kies dus de juiste oplossing!

 • Gebruiksvriendelijke intuïtieve enquête tool
 • Met een paar klikken reisbewegingen opvragen
 • Volledige dataverzameling, controle en rapportage uitbesteed
 • Data privacy en security geborgd
 • Hoge data kwaliteit
 • Rapportage in format RVO
 • In 1 dag geregeld

Happy customers

bmw-financial-services-logo bcd-travel-logo duravermeer-logo Gemeente Beekdalen logo Volvo Group Netherlands BV x Fynch qpark logo
bmw-financial-services-logo bcd-travel-logo duravermeer-logo Gemeente Beekdalen logo Volvo Group Netherlands BV x Fynch qpark logo

Fynch enquête tool in 3 stappen

1

Start

Medewerkers worden uitgenodigd voor Fynch WPM enquête. Ze loggen in op de web tool (via SSO) en maken een profiel aan.

 

2

WPM enquête dataverzameling

Medewerkers registreren eenvoudig woonwerkritten in intuïtieve maandkalender.

3

Rapportage

Gegevens worden beveiligd opgeslagen. Inzichten via Fynch Analytics. Rapportage download in format RVO.

Hoe werkt de Fynch enquête tool?

Stap 1. Wij richten de Fynch WPM Enquête portal in. We stellen de teksten op voor de uitnodiging- en reminder mails. Deze worden geautomatiseerd aan je medewerkers verstuurd.

Stap 2. Medewerkers loggen (via SSO) in en maken eenmalig een profiel aan. Hier geven ze aan wat het woonadres is en wat hun voorkeur vervoersvorm is voor woon-werkritten. Daarnaast hebben ze de mogelijkheid om meerdere veelgebruikte vervoermiddelen toe te voegen voor eenvoudige rit administratie. Ze selecteren tot slot het kantooradres dat voor hen geldt als standplaats.

Stap 3. Medewerkers selecteren de maand die voor hen beschikbaar is om in te vullen. Ze klikken op de dagen die ze naar kantoor zijn gereisd en markeren die als “kantoordag” Fynch maakt automatisch twee woon-werk ritten aan op basis van de voorkeur vervoersvorm. Heeft de medewerker een keer gebruik gemaakt van een ander vervoersmiddel, kan de medewerker dit eenvoudig en snel aanpassen.

Stap 4. De medewerker klikt op de knop “indienen”. De gegevens worden beveiligd opgeslagen. Via Fynch Analytics kunnen verschillende inzichten over de CO2 uitstoot en het woon-werk reisgedrag worden bekeken. Deze inzichten zijn enkel op groepsniveau en volledig geanonimiseerd beschikbaar. De noodzakelijke gegevens voor rapportageverplichting WPM en indienen in RVO portal komen ook beschikbaar.

Om te voldoen aan WPM kan het zijn dat je ook nog gegevens nodigt heeft van de leasevloot, eigen wagenpark, mobiliteitsleverancier en/of zakelijke reisdeclaraties. Ook hier ondersteunen we je graag bij, zowel bij de verzameling als verwerking van deze gegevens.

 

 • Intuïtieve enquête web tool
 • Rapportage in RVO format
 • Bespaar tijd
 • Data privacy en security geborgd
 • Volledige dataverzameling en rapportage professioneel uitbesteed.

Rapportageverplichting WPM. Met Fynch is het zo gepiept.

Zonder Fynch
 • Standaard enquête tool
 • Verschillende databronnen
 • Tijdsintensief
 • Foutgevoelig
 • Geen inzicht in CO2
 • Privacy risk
Met Fynch
 • Gebruiksvriendelijke WPM enquête tool
 • Eén centrale databron
 • Volledig uitbesteed
 • Hoge datakwaliteit
 • Inzicht in reisgedrag en CO2 footprint
 • Privacy en security geborgd
Bel mij nu

Wat is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit?

De rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) vereist dat werkgevers met meer dan 100 werknemers jaarlijks rapporteren over alle zakelijke en woon-werkkilometers, uitgesplitst naar vervoers- en brandstoftype, ook wanneer er een privéauto of -fiets wordt gebruikt. WPM heeft als doel om de CO2-uitstoot van zakelijk vervoer te verminderen met 1,5 megaton in 2030 in vergelijking met 1990.

Er wordt in eerste instantie geen bovengrens opgelegd voor de CO2-uitstoot. Wel komt er een tussentijdse meting: liggen we in Nederland in 2026 niet op schema? Dan kan er alsnog een dwingende norm worden opgelegd.

De WPM, eerder ook bekend als de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit, is een onderdeel van de nieuwe omgevingswet. De omgevingswet is op haar beurt weer onderdeel van het klimaatakkoord.

Hieronder de belangrijkste punten nogmaals op een rijtje:

 • Ingangsdatum: vanaf 1 juli 2024 verplicht
 • Voor wie: alle werkgevers met meer dan 100 werknemers
 • Wat: verplichte jaarlijkse rapportage van alle zakelijke en woon-werkkilometers, uitgesplitst naar vervoers- en brandstoftype, ook wanneer er een privéauto of -fiets wordt gebruikt
 • Het doel: de CO2-uitstoot van zakelijk vervoer moet in 2030 1,5 megaton lager liggen dan in 1990
 • Er wordt in eerste instantie geen norm opgelegd waar de uitstoot onder moet blijven
 • Er komt wel een tussentijds plafond: liggen we in 2026 niet op schema? Dan kunnen er alsnog dwingende normen opgelegd worden
Klimaatakkoord en mobiliteit

Achtergrond van de wet

Op 14 maart heeft de Eerste Kamer ingestemd met de omgevingswet, waar de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM), eerder ook bekend als de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit, een onderdeel van is. Rapporteren voor de  Rapportageverplichting WPM mag vanaf 1 januari maar handhaving zal starten over de periode vanaf 1 juli. De omgevingswet is onderdeel van het klimaatakkoord.

De rapportageverplichting vereist dat werkgevers informatie uit verschillende bronnen verzamelen en verwerken. Fynch neemt dit volledig uit handen: jouw eigen rapportage assistent! Benieuwd hoe we dat doen? Lees dan verder!

Meld je aan voor ons gratis online webinar over de verplichte CO2 rapportage op 6 juni om 12:00 uur.

Kan je niet wachten? Vraag de video opname van ons eerdere WPM webinar aan.

Bekijk hoe anderen onze software gebruiken

Volvo Group Netherlands BV x Fynch

...vonden uiteindelijk dat Fynch de meeste opties bood om te voldoen aan de behoeften van ons diverse personeel, van monteurs tot managers.

Bekijk deze case
Censo-logo

...wordt ondersteund door Fynch via haar innovatieve mobiliteitsplatform bij het realiseren van de doelstellingen uit de nieuwe mobiliteitsregeling.

Bekijk deze case
arcadis-logo

...implementeerde Fynch als onderdeel van een nieuwe moderne mobiliteitsregeling

Bekijk deze case

Wij zijn er voor al jouw vragen over de Rapportageverplichting WPM

Rapporteren jullie aan het RVO?
Hoe zit het met mijn privacy?

Jouw persoonlijke data is alleen zichtbaar voor jou, tenzij een medewerker van Fynch de data moet bekijken om jou ergens mee te helpen. De data staat geanonimiseerd opgeslagen in de database en kan alleen op geaggregeerd niveau worden verwerkt (big data). In dit geval zijn de individuele datapunten nooit te herleiden naar jouw account. Alle gegevens staan beveiligd en geheel AVG-proof opgeslagen in onze database.

Ook bepaal jij zelf hoelang wij jouw ritgegevens opslaan.

Zie hiervoor ook onze pagina over privacy en onze privacyverklaring.

Hoe snel kan ik Fynch WPM gebruiken?

De basis versie van Fynch (Fynch WPM) is binnen 1 dag geregeld.

Waarom bespaart de oplossing van Fynch tijd ten opzichte van het zelf opstellen van een WPM rapportage?

Om te voldoen aan de rapportageverplichting dien je alle medewerkers een enquête toe te sturen waarin zij zelf hun reiskilometers moeten invullen. Dat betekend allereerst dat je een enquête moet maken en verzenden. De medewerkers moeten vervolgens zelf de reiskilometers uitrekenen en invullen, hetgeen ook weer toch fouten kan leiden. Daarnaast dient de data aangevuld te worden met andere bronnen zoals leasemaatschappijen, OV, en declaratiesystemen.

Door gebruik te maken van het Fynch platform kost het invullen van reisdata slechts een paar minuten. In het systeem kiest de medewerker zijn vertrekpunt en de software berekend zelf het aantal kilometers. Hierdoor treden er ook geen fouten op in het aantal kilometers. Medewerkers die nog niets hebben ingevuld krijgen automatisch een reminder mail. Gebruiken uw medewerkers de Fynch app, dan worden zelf de kilometers automatisch berekend.

Fynch verzamelt en vergelijkt veder de diverse verplichte databronnen en verwerkt deze op de juist manier in de jaarlijkse WPM-rapportage.

Kortom: met Fynch is de WPM rapportage foutloos en snel geregeld.

Wat kost de Fynch WPM enquête tool?

Als je interesse hebt om de Fynch enquête tool te gebruiken vraag hier een gratis online demo aan.

Vraag nu Fynch WPM aan

Wacht niet tot 1 juli, vraag nu Fynch WPM aan. Hiermee is de rapportageverplichting in 1 dag geregeld.