Reiskostenvergoeding, hoe zit het nou?
Er was een tijd waarbij de werkgever € 0,19 per kilometer netto vergoedde voor elke gereisde kilometer, of het nou woon-werk of zakelijk was maakte niet uit. Of je met de auto, fiets of schoen reisde maakte ook niet uit.
Das war einmal…
Hoe anders is het nu. De eenvoudigste ontwikkeling is misschien wel dat de belastingvrije vergoeding per kilometer is verhoogd naar € 0,21.
Tijden veranderen
De vraag naar duurzame oplossingen, gezondere oplossingen, parkeergebrek, wens om thuis te werken (of juist niet) dwingt werkgevers hier meer over na te denken. Wat zijn nou goede oplossingen en wat juist niet? Wij zien heel veel verschillende mobiliteitsregelingen en worden daarom ook gevraagd om veel mee te denken in het opstellen van een hedendaags mobiliteitsplan. Hieronder werken wij enkele voorbeelden waarbij wij de zwaarte leggen op telkens een anders speerpunt, te weten: Duurzaamheid, Vitaliteit, Gedragsverandering, Wetgeving, Kosten
Duurzaamheid
27% Van de totale CO2-uitstoot komt voort uit ons reisgedrag, ruim de helft daarvan komt door zakelijke- of woon-werkritten. Als werkgever kan je bijdragen in een flinke vermindering van deze uitstoot.
Ondertussen willen we allemaal veilig, comfortabel en efficiënt reizen, nu en in de toekomst. Het helpt om jouw medewerkers te motiveren om duurzaam te reizen met een slim reisbeleid
Vitaliteit
Een gezondere werknemer meldt zich minder vaak ziek, heeft meer plezier in het werk en is prettiger als collega. Vitaliteit is eigenlijk een primaire arbeidsvoorwaarde, het is eenvoudig om hierop te sturen met je mobiliteitsbeleid.
De eenvoudigste oplossing is om het gewenste gedrag te belonen, gebruik daarvoor bovenstaande tabel en zorg dat vitaler en actiever reizen wordt beloond. Het risico dat je hierbij wel loopt is dat mensen die vanwege grotere afstanden of functie veel moeten reizen en dat bijvoorbeeld onmogelijk met de fiets kunnen doen, zich benadeeld voelen. Beloon dan het reizen per OV en OV fiets ten opzichte van de (lease) auto.
Gedragsverandering
Het veranderen van gedrag, ofwel het afleren van gewoontes is bijzonder lastig. Eventjes lukt het wel, maar uiteindelijk is het makkelijk om terug te grijpen naar oude gewoontes. Het voelt vertrouwd en is nou eenmaal eenvoudiger; het zit al in onze systemen.
Het helpt als gewenst gedrag wordt beloond en als er inzicht wordt gegeven in het huidige gedrag. Zoals hierboven te zien is het niet heel ingewikkeld om duurzame of goedkopere manieren van reizen beter te belonen dan de milieuonvriendelijke variant. Maar je kunt meer doen.
Geef medewerkers inzicht in hun eigen data: hoeveel kilometer hebben ze gereisd? Hoeveel CO2 is daarbij uitgestoten? En organiseer interne challenges en beloon met complimentjes, (ere)prijzen, etc.
Wetgeving
Werknemers zal het niet direct interesseren, maar de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit staat voor de deur. Hierbij verwacht de wetgever dat de werkgevers met meer dan 100 man personeel van iedereen bijhoudt hoe er wordt gereisd. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever, maar het vraagt ook het een en ander van de werknemer.
Door in het mobiliteitsbeleid een oplossing te bieden die registreert hoe mensen reizen wordt dit voor werkgever en -nemer enorm vereenvoudigd; het scheelt tijd en geld. Help jouw medewerkers dus met het registreren van het reisgedrag.
Declaraties
Dat gedragsverandering voortkomt uit het belonen van gewenst gedrag weten we nu. Dat een financiële prikkel helpt, weten we ook. Maar dit zorgt natuurlijk voor een enorme administratie. De salarisadministratie ziet iedereen al aankomen met het maandelijkse Excelletje dat moet worden gecontroleerde ingevoerd in het ERP systeem…
Hier zijn meerdere vliegen in één klap te slaan: wanneer al het reisgedrag toch al wordt geregistreerd en gerapporteerd -dat moet nou eenmaal- is alle data voor de juiste declaraties verzameld.
Een duurzaam mobiliteitsbeleid, hoe ziet dat eruit?
Veel van onze klanten vragen ons advies. Wij hebben dus veel inzage in de budgetten en verschillende manieren hoe werkgevers tegenwoordig hun mobiliteitsbeleid inrichten. Een voorbeeld vind je hiernaast.
Heb je vragen? Wij denken graag met je mee!
Dynamische reiskostenvergoeding; winst op alle vlakken
Met een dynamische reiskostenvergoeding wordt gewenst gedrag beloont. Belonen werkt beter dan straffen, maar het is vooral leuker voor iedereen!
Tevreden werknemers zorgen voor een betere werksfeer, een hogere opbrengst en minder verzuim.
Door te sturen op duurzame keuzes zoals thuiswerken, het gebruik van OV of anderszins duurzame mobiliteit, draag jij als werkgever je steentje bij aan onze mooie planeet.
Een duurzaam en dynamisch reiskostenbeleid zorgt voor een beter bedrijfsresultaat, niet alleen bij blijere en gezondere werknemers, maar ook onder aan de streep. Door te sturen op duurzaam reizen en het reisgedrag te registreren voldoe je met jouw bedrijf aan de Rapportageverplichting WPM. Scheelt tijd, moeite en geld.
Reiskosten vergoeding app
Jouw complete mobiliteitsbeleid en dus alle reiskosten kunnen ingelezen worden in de Fynch App. Onze app registreert automatisch hoe en of er gereisd wordt, door de rit te categoriseren als zakelijk, woon-werk of thuiswerkdag worden deze dagen automatisch op de juiste manier ingelezen in jouw salarispakket.
Scheelt wederom tijd, geld en enorm veel frustratie.
Werkgevers die al het goede voorbeeld geven
...vonden uiteindelijk dat Fynch de meeste opties bood om te voldoen aan de behoeften van ons diverse personeel, van monteurs tot managers.
Bekijk deze caseAndere werkgevers die duurzame mobiliteit óók hoog in het vaandel hebben staan
Automatiseer het registreren van CO2 uitstoot mobiliteit
Bespaar tijd voor jezelf en je arbeidskrachten en voldoe eenvoudig aan de CO2 rapportageverplichting.