Alle vragen

Hoe wordt de CO2 uitstoot van mijn auto berekend als ik een kenteken invoer?

Voor het bepalen van de CO2 uitstoot van jouw auto kijken we naar 2 soorten uitstoot: de directe uitstoot tijdens het rijden (tank-to-wheel emissies of tailpipe emissies) en de indirecte uitstoot die vrijkomt bij de productie en/of opwekking van de brandstof (well-to-tank emissies of upstream emissies).

De directe uitstoot tijdens het rijden wordt bij het invullen van een kenteken opgehaald bij de RDW. Deze uitstoot is specifiek voor jouw auto. Dit is een vaste waarde gebaseerd op het gemiddelde brandstofverbruik van jouw auto, en wordt op dit moment dus niet gekoppeld aan je rijgedrag.

Voor de indirecte uitstoot kijken we naar het door de RDW meegegeven brandstofverbruik van jouw auto. Deze wordt normaal gesproken weergegeven in liter per 100 kilometer. We combineren deze informatie met de informatie van de website co2emissiefactoren.nl, waarop wetenschappelijk onderbouwde informatie over de CO2 uitstoot van verschillende brandstoffen wordt weergegeven. Deze website wordt onder andere aangeboden door de Rijksoverheid. Met behulp van het brandstofverbruik en de indirecte uitstoot van een liter brandstof of kWh elektriciteit van deze website berekenen we de indirecte uitstoot van een autokilometer.

Voor hybride auto’s nemen we een zelfde soort benadering, maar omdat de verhouding elektrisch rijden en rijden op brandstof daarin vaak onbekend is, zijn deze waarden minder nauwkeurig dan voor andere auto’s.

Is Fynch ook voor jouw organisatie de juiste fit?