Fynch

Meer werknemers met de fiets naar kantoor dankzij nationaal fietsplan

Staatssecretaris Infrastructuur Vivianne Heijnen wil met een nationaal fietsplan minimaal 200.000 extra Nederlanders met de fiets naar hun werk laten gaan. Voor het maken van extra bakfietsparkeerplaatsen, fietssnelwegen en -tunnels worden tientallen miljoenen euro’s uitgetrokken.

In begin 2025 moeten 200.000 extra mensen met de fiets naar hun werk gaan in plaats met ander vervoer. Dat is de doelstelling die Heijnen heeft gezet om de alsmaar drukker wordende Randstad te ontzien. Ondanks dat fietsen al heel normaal is, moeten het de mensen makkelijk gemaakt worden om de fiets te pakken. Door samen te werken met werkgevers en andere overheden wilt Heijnen via het fietsplan de bereikbaarheid, de gezondheid en de schone lucht verbeteren. Maar wij willen vooral het fietsen aantrekkelijker maken.

Fietsstallingen

Het aantal fietsstallingen op stations zal moeten toenemen. Hiervoor stelt het kabinet naast het fietsplan 50 miljoen euro beschikbaar. Op het moment pakken zo’n 2 miljoen Nederlanders de fiets naar werk. Hieronder vallen ook de ritten naar het treinstation. Er moeten ook meer bakfietsstallingen beschikbaar komen. Volgens Heijnen zijn er veel ouders die hun kinderen eerst naar school brengen met de bakfiets om vervolgens door naar werk te reizen. De bakfiets moet dan wel veilig en eenvoudig bij de trein geparkeerd kunnen worden.

Doorfietsroutes

Ook het Rijk draagt haar steentje bij door 6 miljoen euro per jaar te besteden aan fietspaden en -snelwegen in het hele land. Dankzij het toenemende interesse in e-bikes reizen Nederlanders steeds verder met de fiets. Door het creëren van doorfietsroutes kunnen forenzen zonder oponthouden van plaats naar plaats fietsen. Daarnaast gaan er miljarden euro’s naar grote infrastructuurprojecten die fietstunnels in hun project opnemen en nieuwe woonwijken ontsluiten.

Kilometervergoeding

Heijnen wil via het fietsplan dat bedrijven werknemers stimuleren door vaker de hoge kilometervergoeding van 21 cent per gefietste kilometer aanbieden. Bij zeven ministeries loopt momenteel al een proef waarbij ambtenaren een normale of elektrische fiets kunnen leasen.

Zet jouw reiskostenvergoeding op auto-pilot

Via Fynch Mobility heb jij je reiskostenvergoeding altijd goed op orde. De Fynch Mobility App registreert automatisch alle ritten op elke vorm van mobiliteit (auto, openbaar vervoer, fiets, lopen etc.). In de app kunnen werknemers vervolgens zelf aangeven of de rit woon-werkverkeer, zakelijk, of privé was. Elke dag, week of maand kan de werknemer (handmatig of automatisch) een export genereren voor de declaratie. Ook kan Fynch Mobility een automatische koppeling bouwen met het HR-systeem van de werkgever om het proces nog gemakkelijker te maken. In de App kan je ook coins verdienen wanneer jij duurzaam reist. Deze coins kan je vervolgens uitgeven voor mooie kortingen op bijvoorbeeld e-bikes, duurzame voedingsmiddelen en veel andere mooie aanbiedingen. Zo motiveer je de werknemer om duurzaam en verantwoord te reizen.

Gerelateerde berichten

WPM webinar Fynch 8 februari 2024
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
18-01-2024
Gratis online webinar op 08 februari 2024: Rapportageverplichting WPM
Joris Smulders Joris Smulders
07-11-2023
Persbericht: Alphabet introduceert de Carbon Tracker in samenwerking met Fynch Mobility