Duurzaamheid Mobiliteit

Zo stel je eenvoudig een duurzaam mobiliteitsplan op

Het opstellen van een duurzaam mobiliteitsplan wordt eenvoudiger dankzij deze 5 tips.

Voorheen vergoedde je als werkgever maximaal € 0,21 per kilometer aan je werknemers. Ongeacht of het om woon-werkverkeer of zakelijke kilometers ging en ongeacht of er echt gereisd werd. In vakanties of bij ziekte liep het gewoon door.
Dit is inmiddels flink veranderd. Zo is de maximale belastingvrije kilometervergoeding per 2024 verhoogd naar € 0,23 per kilometer en heb je als werkgever te maken met andere uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de wens van werknemers om wel of niet thuis te werken, het belang van duurzame oplossingen en de verplichting om vanaf 1 juli 2024 de CO2-uitstoot van werk gerelateerde kilometers bij te houden. Hoe ga je hier goed mee om? En hoe stimuleer je duurzame mobiliteit onder je werknemers? Het antwoord luidt: maak een duidelijk plan. Met deze 5 punten helpen wij jou bij het opstellen van een duurzaam mobiliteitsplan.

Punt 1: Duurzaamheid

Ruim 27% van alle CO2 uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door mobiliteit, ongeveer de helft hiervan komt voor rekening van werkgevers. Een mooie kans voor jou als werkgever om mee te helpen aan een schoner milieu. Hoe? Door duurzaam reisgedrag bij je werknemers te belonen. Dit leg je vast in je mobiliteitsplan. Een duidelijk voorbeeld hiervan vind je in onderstaande afbeelding:

Met deze gedifferentieerde kilometervergoeding stimuleer je werknemers om voor duurzaam vervoer te kiezen.. Denk aan de fiets, elektrische auto, het openbaar vervoer of de benenwagen. Geef bijvoorbeeld een kilometervergoeding van € 0,40. Hiervan is € 0,23 onbelast (netto) en € 0,17 belast (bruto). Het stimuleren van carpoolen met een kleine vergoeding behoort natuurlijk ook tot de opties.

Tip: Wanneer je de kilometervergoeding voor brandstof voertuigen verlaagt naar bijvoorbeeld € 0,11 per kilometer dan houd je € 0,12 over die je netto kunt uitkeren aan de duurzame keuze, zoals de fiets. 

Motiveer ook het werken vanuit huis. Dit kan heel gemakkelijk door een thuiswerkvergoeding op te nemen in je mobiliteitsplan. Want minder kilometers afleggen voor je werk draagt ook bij aan een vermindering van CO2-uitstoot. De thuiswerkvergoeding is netto € 2,35 per dag.

Tip: het bedrag van € 2,35 is per dag is wat je netto mag uitkeren. Je kunt dit bedrag verhogen en netto houden met behulp van de vrije ruimte in de WKR (werkkostenregeling). Als er geen ruimte in de WKR is, dan blijft € 2,35 netto en alles erboven wordt gebruteerd.

Punt 2: Declaraties

Bij het opstellen van een duurzaam mobiliteitsplan is het belangrijk om rekening te houden met de declaraties. Want het verplicht verzamelen van alle zakelijke kilometers en woon-verkeer voor bedrijven met meer dan 100 werknemers,zorgt voor een enorme administratie. Daarnaast mag je alleen de ritten en thuiswerkdagen die daadwerkelijk gemaakt zijn, belastingvrij vergoeden. De accountant ziet je al aankomen met een map vol Excel-bestanden… Met de app van Fynch worden alle werk gerelateerde kilometers automatisch geregistreerd en gerapporteerd. Zo verzamel je automatisch alle data voor de fiscus en voor je CO2 rapportage (WPM én CSRD) en voorkom je veel administratieve rompslomp.

Punt 3: Gedragsverandering

We willen allemaal wel een duurzamere wereld. Het wordt alleen een stukje lastiger als we hier teveel voor moeten inleveren. Gedragsverandering is de sleutel. En het klinkt zo makkelijk, maar het aanpassen van je gedrag is best lastig. Vaak lukt het op korte termijn, maar na verloop van tijd vallen we vaak toch weer terug in onze oude gewoontes. Dat geldt ook voor je werknemers. Geef je werknemers bijvoorbeeld inzicht in hun eigen data. Zoals de afgelegde reiskilometers, aantal minuten bewogen en de bijbehorende hoeveelheid CO2-uitstoot. Eventueel met tips hoe je dit kan minderen.

Je kunt werknemers ook extra stimuleren door met een beloningssysteem te werken. Denk aan  aantrekkelijke kilometervergoedingen en eventueel aanvullende dagbonussen. Belonen kan ook in de vorm van tijd (vrije dagen) en gemak. Vaak is dit zelfs nog effectiever dan geld. Op deze manier heeft je personeel een extra prikkel om ook op lange termijn andere, duurzamere keuzes te maken.

Tip: stimuleer gedragsverandering door onderlinge challenges te organiseren. En beloon deze met een leuke prijs. Een compliment op z’n tijd kan trouwens ook heel motiverend werken.

Punt 4: Vitaliteit

Ook vitaliteit is een belangrijk onderdeel van opstellen van een duurzaam mobiliteitsplan. Kijk alleen al naar de tabel bij punt 1. Hiermee stimuleer je vitaler en actiever reizen bij je werknemers door gezondere keuzes te belonen. En eerlijk, als werkgever wil je graag gezond en vitaal personeel. Om meerdere redenen. Want een gezonde werknemer meldt zich minder vaak ziek, heeft meer plezier in het werk en is doorgaans een prettige collega.

Zo stimuleer je werknemers gezondere keuzes te maken:

  • Roep een kilometervergoeding in het leven voor wandelen.
  • Biedt een fiets aan met een renteloze lening en zet de kilometervergoeding in om de lening af te lossen. zo fietst de werknemer haar/zijn eigen fiets bij elkaar!
  • Een zakelijke leasefiets kan uiteraard ook, er is dan echter geen recht meer op een belastingvrije kilometervergoeding (belast, of onbelast mbv WKR kan wel) en de werknemer betaalt 7%  bijtelling
  • Private Lease is ook een optie, er is wel recht op vergoeding en de werknemer rijdt een nieuwe fiets waarbij onderhoud verzekering goed geregeld zijn.

Tip: kunnen sommige werknemers door de afstand of door hun functie niet met de fiets naar het werk? Beloon als werkgever dan het reizen per OV of OV-fiets, in plaats van de (lease)auto. Zo voorkom je scheve gezichten op de werkvloer.

Punt 5: Wetgeving

Heb je meer dan 100 werknemers? Dan staat de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) voor de deur. Dit houdt in dat je vanaf 1 juli 2024 verplicht bent om de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer en zakelijke kilometers van alle werknemers te rapporteren. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij jou als werkgever. Ook is actie vanuit je werknemers nodig. Kies daarom voor een handige en betrouwbare oplossing en leg deze vast bij het opstellen van een duurzaam mobiliteitsplan.

Tip: Fynch Mobility biedt een applicatie die heel eenvoudig alle werkkilometers registreert en omrekent naar CO2-uitstoot. Dit scheelt jou (en je werknemers) enorm veel tijd en geld. Zo help je jouw medewerkers zoveel mogelijk.

Naast WPM ben je als grote onderneming binnenkort verplicht om informatie over je duurzaamheidsprestaties te delen. Deze richtlijn is bepaald door de EU en wordt de CSRD (Corporate Social Responsibility Disclosure) genoemd. Dit houdt in dat je in je jaarverslag informatie over de impact op het milieu, sociale verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid moet delen. De CSRD gaat in vanaf 2024 en is afhankelijk van de grootte van je onderneming.

Fynch Mobility helpt je graag met het opstellen van een slim en duurzaam mobiliteitsplan. Zo voldoe je automatisch aan de nieuwe wetgeving, stimuleer je vitaliteit en gedragsverandering op de werkvloer, maak je de registratie zo eenvoudig mogelijk voor je werknemers én bespaar je veel tijd en geld door geautomatiseerde (fiscusproof) declaraties. Neem contact op en bespreek de mogelijkheden.

Gerelateerde berichten

Fynch Expert Sessies #3 24 septembert 2024
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
09-07-2024
Fynch Lunch & Learn met experts van BMW en PwC
Serge van den Berg Serge van den Berg
05-04-2024
Persbericht: Beloningsmaatregel verkeershinder A7