Duurzaamheid Geen onderdeel van een categorie Hybride werken Mobiliteit Regelgeving

Stimuleer fietsen met een leasefiets én een kilometervergoeding

Wanneer je als werkgever een leasefiets aanbiedt, vervalt het recht op de onbelaste kilometervergoeding voor de werknemer op de dagen dat de leasefiets wordt gebruikt. Het nadeel hiervan is dat de positieve geste van de werkgever (een nieuwe fiets, meer vitaliteit en meer duurzaamheid) een negatieve bijsmaak krijgt bij de medewerker; het kost hem/haar geld door bijtelling en de vermindering van de maandelijkse netto vergoeding.

In zekere zin wordt de medewerker dus gestraft voor zijn/haar duurzame reizen! De wereld op zijn kop, toch?

Dan maar compenseren…

Veel werkgevers kiezen daarom voor een vaste maandelijkse vergoeding om dit tekort en de bijtelling te compenseren. De werkgever krijgt hier echter weinig voor terug: de werknemer is niet gekort op salaris (sowieso niet, maar zo voelt het wel), hij houdt hetzelfde over en heeft een fiets die hij eventueel gebruikt. Ondertussen kost het de werkgever geld zonder dat deze de zekerheid krijgt dat de fiets daadwerkelijk voor het werk wordt gebruikt.

Wij zien kansen om dit slimmer aan te pakken en duurzaam reisgedrag te stimuleren.

Dit begint bij het wel geven van een reiskostenvergoeding voor de kilometers die worden gemaakt op de leasefiets. Kies er ook voor om je mobiliteitsbeleid te differentiëren; geef een hogere kilometervergoeding voor de fiets van voor de auto. Zowel voor woon-werk- als voor zakelijke kilometers. In het geval van de leasefiets is deze vergoeding belast, maar toch zijn er grote voordelen:

  • Voor elke woon-werk- of zakelijke kilometer ontvangt de medewerker met een leasefiets nu een vergoeding; er wordt dus niets ingeleverd
  • Fietst de medewerker (zakelijk) niet, dan krijgt hij niets. Er is dus een slimme prikkel namens de werkgever om de werknemer meer te laten fietsen
  • Meerkosten van belaste vergoeding worden (deels) tenietgedaan door brandstofkosten leaseauto, netto km vergoeding eigen auto en/of kosten OV
  • Meer fietsen heeft een positief effect op het reduceren van emissies (ESG/CSRD/WPM)
  • Meer fietsen is goed voor vitaliteit en werknemerstevredenheid (ESG)

Het bijhouden en categoriseren van de kilometers en het verwerken van de declaraties doet Fynch, eventueel volautomatisch.

TIP: De bruto belasting kan kostenneutraal worden aangeboden, maar steeds meer werkgevers verhogen juist de bruto vergoeding (1) om netto in ieder geval op het oude nettobedrag uit te komen en (2) om extra te stimuleren zoals hierboven benoemd.

In het kader van dubbele materialiteit (ESG/CSRD) is dit ook een slimme: op de korte termijn kan dit drukken op de balans (financieel) maar het zal direct gevolgen hebben voor ESG. Zoals te zien in de punten hierboven is het de vraag of het echt drukt op de balans, als de medewerker de leaseauto laat staan scheelt het brandstof, blijft de eigen auto staan, dan zou anders ook de km vergoeding gelden.

Wat ons betreft is er dus een uitstekende en financieel aantrekkelijke weg om de leasefiets aan te bieden.

Waar wacht je nog op?

 

Gerelateerde berichten

Fynch Expert Sessies #3
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
04-10-2024
De Aftermovie van de Fynch Expert Sessies #3 op 24 september 2024
Fynch genomineerd voor The Benelux Climate Tech100
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
05-09-2024
Fynch genomineerd voor The Benelux Climate Tech100!