Hybride werken

Thuiswerken: de voordelen voor onze samenleving én voor onszelf op een rijtje

“Een dag extra thuiswerken levert samenleving bijna 4 miljard euro op”. Dat concludeert het accountantskantoor PwC na hun onderzoek The costs and benefits of working from home. Hoog tijd om de voordelen van thuiswerken even op een rijtje te zetten.

PwC deed onderzoek naar wat de gevolgen zijn van wanneer iedereen die thuis kan werken dat ook één dag in de week blijft doen na COVID-19. Jouw werkgever, de Schatkist, het milieu en jijzelf kunnen de voordelen hiervan ervaren.

Voor dit onderzoek zijn twee belangrijke uitgangspunten genomen:

PwC gaat er vanuit dat de helft van de werkende Nederlanders thuis kan werken én PwC gaat er vanuit dat al deze Nederlanders dan ook inderdaad één dag in de week thuis blijven werken na COVID-19.

Kostenbesparing

Voor werkgevers kan de besparing oplopen tot 1.681 miljard euro. De kostenbesparing bestaat voornamelijk uit lagere huurkosten voor kantoorruimtes, verminderde uitgaves voor gas en elektriciteit en minder kosten aan catering.

Voor werknemers loopt de kostenbesparing op tot maximaal 1.120 miljard euro.

Hierin is al meegenomen dat werknemers te maken krijgen met hogere energierekeningen thuis, maar dat weegt niet op tegen de aanzienlijk lagere kosten voor woon-werkverkeer.

De collectieve besparing loopt op tot maximaal 1.102 miljard euro. Deze besparing hangt vooral samen met het gevolg dat er minder woon-werkverkeer zal zijn.

Hierdoor vinden er minder verkeersongevallen plaats, wat minder kosten voor de samenleving met zich meebrengt. Daarnaast zijn de benodigde investeringen in infrastructuur lager dan wanneer iedereen elke dag naar kantoor zou reizen.

Het milieu

Ook het milieu zal voordelen ervaren wanneer we meer thuiswerken, en dan met name de CO2-uitstoot.

Wanneer alle werknemers één dag thuiswerken, besparen we gezamenlijk 606 kiloton aan CO2-uitstoot. Deze besparing wordt voornamelijk gerealiseerd doordat er minder woon-werkverkeer zal zijn.

Enkele kanttekeningen

PwC maakt wel een aantal kanttekeningen die niet meegenomen konden worden in het onderzoek. De eerste is dat de bedrijfscultuur verandert wanneer meer mensen thuis werken.

Dit kan een negatieve invloed hebben op de manier van samenwerken, wat de creativiteit en het innovatievermogen van een organisatie beïnvloedt.

Daarnaast is het nog onbekend wat de invloed van thuiswerken op verzuim is. Een zwakkere bedrijfscultuur zou ertoe kunnen leiden dat er meer verzuim optreedt.

Echter, het zou ook kunnen dat de geboden flexibiliteit juist zorgt voor een afname in het aantal ziekmeldingen.

Daarnaast is er nog weinig bekend over de productiviteit van mensen wanneer ze thuiswerken.

Onderzoeken spreken elkaar hierin tegen: sommige onderzoeken concluderen dat mensen productiever zijn wanneer ze thuiswerken en sommige onderzoeken beweren het tegenovergestelde.

Dus wat nu?

Het wordt voor werkgevers en werknemers de uitdaging om een goede balans te vinden tussen het op kantoor werken en thuiswerken. In theorie is er al veel bekend over de voor- en nadelen van thuiswerken.

In de praktijk hebben we nu bewezen dat heel veel goed gaat wanneer we allemaal thuiswerken.

Nu is het aan alle werkende Nederlanders om ook na COVID-19 te ontdekken en ervaren wat wel werkt en wat niet.

Samen kunnen we van corona leren en samen kunnen we werken aan een veiligere en duurzamere manier van reizen.

Wil je weten hoe het Fynch platform jou hierbij kan helpen? Neem contact op via info@fynchmobility.com.

Gerelateerde berichten

Fynch Expert Sessies #3
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
04-10-2024
De Aftermovie van de Fynch Expert Sessies #3 op 24 september 2024
Fynch fiets van de zaak leasefiets
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
18-09-2024
Stimuleer fietsen met een leasefiets én een kilometervergoeding