Duurzaamheid Mobiliteit

Heb jij al een Groene Arbeidsovereenkomst? Wilco Dijkstra geeft jouw concrete praktijkvoorbeelden

Duurzame Mobiliteit & de Groene Arbeidsovereenkomst dat was het thema van de eerste Fynch Expert Sessies die op 28 september in Utrecht plaatsvond. 

Een cruciaal onderdeel van duurzame mobiliteit is het begrijpen van de Groene Arbeidsovereenkomsten en hoe werkgevers deze kunnen benutten. Hier komt Wilco Dijkstra, Commercieel Directeur van NFP Groep (FiscFree®, NFP Fietslease en Trappers), in beeld. In deze blogpost zal hij zal concrete klantcases delen om te illustreren wat werkgevers kunnen aanbieden in hun Groene Arbeidsovereenkomsten. Denk hierbij aan stimulerende regelingen voor fietsen, warmtepompen, zonnepanelen en meer. Het zijn niet alleen voordelen voor medewerkers, maar ook voor werkgevers. 

Vertel eens wat over jezelf en NFP Groep?

Over mezelf vertellen, lastig zeg wat wil je horen? Ik ben als persoon breed geïnteresseerd en vind dan ook heel veel dingen leuk. Al vanaf jonge leeftijd ben ik geïnteresseerd in wat mensen beweegt. Ik stel dan ook regelmatig vragen die mensen niet altijd verwachten omdat het verder gaat dan het oppervlakkige, gesteld uit mijn oprechte interesse zoekende naar de drivers van die persoon. Dat gebruik ik ook in mijn werk. Naast focus is een belangrijke pijler om succesvol te zijn m.i. dat je moet kunnen ‘voelen’ wat iedere belanghebbende voelt. Je goed kunnen verplaatsen in de verschillende posities. Op die manier kun je goed behoeftes, kansen en bedreigingen herkennen. En die informatie gebruiken om daar je dienstverlening zo goed mogelijk op aan te passen. 

Bij NFP Groep ontzorgen wij de werkgever en maken we het werkgevers gemakkelijk om invulling te geven aan de groene arbeidsovereenkomst voor medewerkers. Waar vervolgens de medewerkers blij van worden. Dit doen wij met 3 verschillende diensten: FiscFree®, NFP fietslease (zakelijk) en Trappers. 

Actief sinds 1995 en wij zijn marktleider met duizenden werkgevers als klant van de bekende grote corporate werkgevers in Nederland tot banken, werkgevers uit de industrie, retail, financiële instellingen, vele ziekenhuizen en zorginstellingen, scholen, gemeenten etc. tot en met (klein) MKB. Alle branches, onze klanten hebben gezamenlijk ruim 1.100.000 medewerkers.  

Wat kan er nu al: Welke fiscale regelingen kunnen je helpen om groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden?

Op dit moment zijn er 2 fiscale regelingen die de werkgevers kunnen inzetten, namelijk een regeling binnen de Werkkostenregeling (WKR) en een regeling buiten de WKR.  

Fiscale regeling 1 – De Werkkostenregeling (WKR) 

De WKR kan op een eenvoudige en financieel interessante wijze worden ingevuld om zo invulling aan de groene arbeidsovereenkomst te geven, dit kan bijvoorbeeld met wat wij bij FiscFree® doen.

Maar wat is de WKR?

 • De WKR is een fiscale ruimte voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen vanuit de werkgever.
 • Fiscale ruimte is een percentage van de totale fiscale loonsom. Vanaf 1 jan 2024 is die 1,92% tot €400K en 1,18% vanaf €400K.
 • Gebruik juist die ruimte om groene verrekenbare secundaire arbeidsvoorwaarden aan te bieden aan je medewerkers.  

Waarom zou je als werkgever de WKR gebruiken om invulling te geven aan de groene arbeidsovereenkomst? Omdat het je dan als werkgever geen geld hoeft te kosten (sterker nog je realiseert een financiële besparing), en de medewerkers gemiddeld profiteren van gemiddeld 40% belastingvoordeel. 

Een voorbeeld van een groene verrekenbare secundaire arbeidvoorwaarde is het aanbieden van een fietsplan. Het fietsplan is na het pensioen de meest populaire secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland. 

Hoe werkt dat?

Je kan de ruimte gebruiken om te ruilen met je medewerker door het gebruik van het cafetariamodel binnen de WKR. De medewerker bespaart gemiddeld 40% door betaling met het brutoloon in plaats van nettoloon en de werkgever bespaart gemiddeld 18% sociale lasten door verlading van de fiscale loonsom. Dit creëert een WIN-WIN voor beide partijen. Het gaat om het inruilen van een brutolooncomponent, dus het kan naast brutoloon ook overuren, bovenwettelijke vakantie-uren, eindejaarsuitkering etc. zijn. 

Dit moet wel allemaal worden vastgelegd in een aanvulling op de arbeidsovereenkomst (AAO).

En waarom bieden werkgevers een fietsplan aan wat je noemt als voorbeeld?

Een fietsplan ondersteunt concreet verschillende HR – en organisatiedoelstellingen, zoals bijvoorbeeld:

 • Aantrekkelijk werkgeverschap
 • Vitaliteit, duurzame inzetbaarheid
 • Parkeerproblematiek op een positieve wijze te lijf gaan
 • CO2-reductie (ook interessant in het kader van de WPM)
 • En het is…groen!

Een fietsplan faciliteert medewerkers om met belastingvoordeel een duurzamer vervoersmiddel aan te schaffen.

Jullie hebben ook onderzoek naar het fietsplan gedaan? Wat waren hiervan de resultaten?

Klopt, in 2022 hebben wij het NFP ‘Fiets naar je werk onderzoek’ gedaan onder onze klanten met in totaal ruim 1.100.00 medewerkers. Een paar resultaten van dit onderzoek zijn:

Wat zijn de effecten van het fietsplan op het fietsgedrag?
 • 52% van de medewerkers die hebben deelgenomen aan het fietsplan, zegt dat het fietsplan stimuleert om naar je werk te fietsen.
 • 81% van de deelnemers heeft aangegeven dat ze sinds het fietsplan ook privé veel vaker de fiets pakken. Een mooie bijvangst voor de werkgevers die vitaliteit willen ondersteunen.
Waarom wordt de fiets gepakt voor woon-werk?
 • 42% om frisser aan het werk te beginnen en ‘dan ben ik al in beweging geweest’
 • 37% omdat je na werktijd beter het werk achter je kan laten

Het zorgt ervoor dat je goed je dag begint omdat je al vitaal bezig bent geweest voordat je met je werk begint. En ook na het werk geven mensen aan dat ze zich beter voelen. Tijdens het fietsen kunnen ze hun hoofd leeghalen en ervaren dat ze meer aanwezig en meer relaxed zijn thuis.

Welke fiets kiezen de medewerkers die meedoen aan het fietsplan het meest?

Maar liefst 63% kiest voor de elektrische fiets. Dit is ook vaak de wens van de werkgever omdat je met een e-bike langere afstanden kan overbruggen waardoor de kans groter is dat de fiets ook voor woon-werk verkeer wordt gebruikt. De overige 37% zijn gewone fietsen, bakfietsen, racefietsen, atb’s etc.

Hoe zit het met de aanschafprijs?

De gemiddelde aanschafprijs van een fiets via het fietsplan bij bijvoorbeeld onze dienst, FiscFree®,  is ongeveer €1820. Dit is een best behoorlijk bedrag, en veel werkgevers willen ook niet €1820 van de fiscale ruimte opofferen voor één fiets. Daarom stellen veel werkgevers bijvoorbeeld €1000 in als bedrag wat je mag betalen met je brutoloon. Het eventuele restant betaalt de medewerker dan netto zelf bij. En door als spelregel op te nemen dat je bijvoorbeeld maar 1x per 3 of 4 jaar mee mag doen kunnen heel veel medewerkers meedoen aan het fietsplan. Jij bepaalt als werkgever de spelregels, en wij adviseren de werkgevers door bijvoorbeeld aan te geven hoe alle andere klanten dat doen.

Wat bieden jullie klanten naast het fietsplan nog meer groen gerelateerd aan?

Onze klanten stimuleren het gebruik van groene energie door middel van hybride warmtepompen en zonnepanelen met belastingvoordeel aan te bieden.

Hoe werkt dat dan? Dit werkt net zoals het fietsplan. De werkgever laat weten dat de medewerker bijvoorbeeld maximaal €2000 wat je met je brutoloon mag betalen, waarbij de medewerker dan een financieel voordeel behaalt van gemiddeld 40%, wat €800 is. Dit is boven op de subsidieregeling van de overheid! Een tip dat wij vaak aan klanten meegeven is om bijvoorbeeld 1x per 10 jaar mee te doen zodat zoveel mogelijk medewerkers de kan hebben mee te doen.

Wat zou je werkgevers willen meegeven?

Reserveer een deel van het WKR budget voor verrekenbare secundaire arbeidsvoorwaarden zoals hierboven genoemd. Ga in gesprek met de financiële afdeling hierover. Ook houden sommige werkgevers ieder jaar nog budget over waar niets mee gebeurt, dat is helemaal zonde want je kunt het niet meenemen naar het volgende jaar. Daarmee laat je als werkgever de kans liggen om zelf een financiële besparing te realiseren en ook de kans om je medewerkers blij te maken.

Fiscale regeling 2 – De leasefietsregeling

Wat is mogelijk om invulling te geven aan de groene arbeidsovereenkomst buiten de WKR?

Dat is de vereenvoudigde leasefietsregeling die vanaf 1 januari 2020 van kracht is gegaan.

Wat is de fietsleaseregeling?

Bij de leasefietsregeling stelt de werkgever een leasefiets aan haar medewerker ter beschikking. De medewerker betaalt altijd 7% bruto bijtelling en mag de fiets daarom ook onbeperkt privé gebruiken. Voor de dagen dat de leasefiets wordt gebruikt voor woon-werk mag er geen onbelaste netto reiskostenvergoeding worden uitgekeerd.

De leasefietsregeling valt buiten de WKR, er is geen deelnamelimiet en kan dus door iedere werkgever onbeperkt worden ingezet. Het werkt eigenlijk net als de leaseauto die iedereen wel kent.

Wat is onderdeel van het leasebedrag?

Bij onze dienst, NFP Fietslease, bieden we een all-in tarief:

 • Het gebruik van de (elektrische) fiets
 • Allrisk verzekering, onderhoud, reparaties & service
 • Wij bieden veel comfort voor de leaserijder want service en onderhoud gebeurt gewoon bij de leaserijder thuis, op locatie werkgever of iedere andere gewenste locatie
 • Leasetermijn keuze 12, 24, 36, 48 maanden. Werkgever bepaalt waaruit de medewerker mag kiezen.
 • De inrichting van het NFP Fietslease platform, de helpdesk en ondersteunende communicatie
Wat zijn de kosten voor de werkgever en wat zijn de kosten voor de medewerker bij een leasefietsregeling?

Dat hangt van de werkgever af, die bepaalt hoe de leasefietsregeling eruit komt te zien.

We hebben klanten waarbij de werkgever zegt dat die alle kosten voor haar rekening neemt. Dat zijn de werkgevers waarbij de medewerker alleen maar 7% bruto bijtelling. Wat neerkomt op een paar euro netto per maand.

We hebben ook klanten waarbij de werkgever zegt dat ze een deel van de kosten willen betalen. Dat zijn de werkgevers die de leasefietsregeling willen stimuleren. Dan betaalt de medewerker het restant met zijn brutoloon. De medewerker heeft dan gemiddeld 40% belastingvoordeel over het deel dat zelf moet worden betaald.

En dan hebben we nog een laatste groep klanten die zegt, ik wil het wel maar het mag mij als werkgever niets kosten! Dan faciliteert de werkgever. Ook dan is het nog interessant voor de medewerker, die betaalt dan het hele bedrag met zijn brutoloon en haalt daar gemiddeld 40% belastingvoordeel op. Natuurlijk komt daar nog wel de 7% bijtelling bij. Al met al is dat nog steeds financieel interessant voor de medewerker en aan het einde van de leaseperiode kan de medewerker de leasefiets desgewenst overnemen tegen een aantrekkelijk bedrag.

Kan de leasefiets van de zaak wel worden gecombineerd met een leaseauto van de zaak?

Jazeker, een medewerker met een leaseauto kan ook deelnemen aan de leasefietsregeling. Het is extra interessant om ook die medewerker in beweging te krijgen. Dit is ook een manier om de leaseauto medewerkers met een leaseauto indirect te stimuleren duurzamere keuzes te maken. Verder geldt er geen verplichting om de leasefiets te gebruiken voor woon-werk verkeer.

Hebben jullie ook klanten die zowel een fietsplan als een leasefietsregeling aanbieden?

Jazeker! Daarvoor zijn 4 hoofdredenen:

Ten eerste, keuzevrijheid bieden aan de medewerker.

De werkgever wil alle fiscaal interessante mogelijkheden inzetten en laat de medewerker zelf kiezen. De fiets kopen met belastingvoordeel en zelf het onderhoud, verzekering etc. regelen of met belastingvoordeel een fiets leasen inclusief verzekering/onderhoud etc. Die keuze vrijheid wordt zeer gewaardeerd door de medewerkers. Een fiets kopen met belastingvoordeel heeft als voordeel dat die geen invloed heeft op de onbelaste netto reiskostenvergoeding. Bij een leasefiets gaat de werkgever de dagen dat de medewerker de fiets gebruikt voor woon-werk verkeer geen onbelaste netto reiskostenvergoeding uitkeren, maar zet dat bedrag dan vaak als werkgeversbijdrage in waardoor het leasetarief dat door de medewerker te betalen is wordt verlaagd.

Ten tweede, leasefietsregeling zorgt voor extra ruimte in het fietsplan

Bij FiscFree® regelen we dat een medewerker die meedoet aan de leasefietsregeling,  normaliter niet meer mee doet aan het fietsplan. Zo blijft er meer ruimte over voor medewerkers die graag aan het fietsplan meedoen.

Ten derde, leasefietsregeling is altijd beschikbaar

Mocht het budget voor het fietsplan op gegeven moment op zijn, kan de medewerker altijd nog meedoen aan de leasefietsregeling. Die is immers altijd beschikbaar. Dat is fijn voor de medewerker en werkgever.

Ten vierde, 1 + 1 = 3

Je ziet dat onze klanten die zowel een fietsplan als een leasefietsregeling aanbieden dat het totaal aantal deelnemers groter is. Dus door beide regelingen aan te bieden heb je in totaal meer medewerkers die meedoen aan een fietsregeling, dan wanneer je alleen een fietsplan of alleen een leasefietsregeling aanbiedt. Meer blije medewerkers, en een blije werkgever.

Wat zou je werkgevers verder nog willen meegeven?

Gebruik de fiscale regelingen die er zijn om (verrekenbare) secundaire (groene) arbeidsvoorwaarden aan te bieden. Zeker in deze tijden door krapte op de arbeidsmarkt zijn deze voorwaarden belangrijker dan ooit tevoren in de werving van nieuw personeel en behoud van je eigen mensen. Het is een gemiste kans wanneer je als werkgever hier geen gebruik van maakt. Zeker omdat het je als werkgever niets hoeft te kosten en je je medewerkers blij kan maken.

Hoe kan Fynch mij helpen? Interesse

Gerelateerde berichten

Serge van den Berg Serge van den Berg
05-04-2024
Persbericht: Beloningsmaatregel verkeershinder A7
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
02-04-2024
Rittenregistratie met je HR-pakket