Change Inc.

Apps helpen bij verlagen CO2-uitstoot zakelijk verkeer

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op Change Inc.

Apps helpen bij verlagen CO2-uitstoot zakelijk verkeer

Een nieuwe maatregel verplicht werkgevers met meer dan 100 medewerkers om de CO2-uitstoot van hun reizend personeel bij te houden. Doel is het omlaag brengen van de CO2-uitstoot van zakelijk verkeer. Bedrijven vrezen een papierwinkel, maar apps bieden uitkomst.

Hoeveel we nu precies uitstoten door te reizen voor ons werk is voor veel bedrijven nog niet bekend. Van alle kilometers die we afleggen is de helft van huis naar kantoor en vice versa. Grofweg 75 procent daarvan leggen we met de auto af, 15 procent met OV en 10 procent op een andere manier, bijvoorbeeld met de fiets. Daarnaast maken we kilometers naar klanten in binnen- en buitenland.

De nieuwe maatregel – die voortkomt uit het Klimaatakkoord en naar verwachting binnenkort door het nieuwe kabinet wordt ingevoerd – verplicht werkgevers om in kaart te brengen hoeveel kilometers we precies reizen en op welke manier we die afleggen.

Voor veel bedrijven is dit nieuw. Maar accountants- en adviesbureau PwC is hier al een aantal jaren mee bezig.

“Om gericht te kunnen sturen op duurzaamheid moeten we veel meer niet-financiële informatie verzamelen”, zegt Wineke Haagsma, directeur corporate sustainability bij PwC. Dat geldt voor bedrijven, maar ook op individueel niveau. “Waarom weet ik wel wat de energie die ik verbruik kost maar niet hoeveel CO2-uitstoot daarmee gepaard gaat?”

CO2-uitstoot reisgedrag

Een half jaar geleden lanceerde het accountantskantoor een methode waarmee het medewerkers inzicht geeft in de werkgerelateerde CO2-voetafdruk. Het platform, dat de naam ‘environmental footprint insights’ draagt, geeft op verschillende niveaus inzicht. Zo kan een individuele werknemer zien wat de CO2-uitstoot is van zijn reisgedrag, maar ook op bedrijfsniveau is die informatie beschikbaar.

Bovendien kan PwC in gesprekken met klanten berekenen wat de voetafdruk van een beoogde opdracht zal zijn. “Klanten vragen daarom”, zegt Haagsma. “En op deze manier kunnen we op voorhand al sturen om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Bijvoorbeeld door minder vaak het vliegtuig te nemen en met de trein te reizen.” Omdat het platform – het woord zegt het al – volledig geautomatiseerd is, levert het PwC volgens Haagsma geen extra papierwinkel op.

Amsterdam, Parijs, Frankfurt

De methode geeft niet alleen inzicht in de CO2-uitstoot die aan het werk kleeft. “We brengen de kosten in tijd, geld en milieu-impact in kaart. Iedereen denkt bijvoorbeeld dat vliegen tijd scheelt ten opzichte van de trein. Maar reis je van Amsterdam naar Parijs of naar Frankfurt dan is de trein sneller. En duurzamer.” Om die reden mogen werknemers voor PwC alleen nog per trein op deze trajecten reizen. Saillant detail is dat sindsdien het aantal reizen naar deze bestemmingen met 25 procent is afgenomen.

Nodeloos ingewikkeld

Ook ingenieursbedrijf Arcadis brengt al langer de CO2-footprint van zijn activiteiten in kaart. “90 procent van onze CO2-uitstoot komt door reizen”, zegt Yoeri Schenau, duurzaamheidsmanager bij het adviesbureau. Het onderscheid tussen het reizen van huis naar werk of van kantoor naar een klant vindt hij minder zinvol. “Dan maak je het nodeloos ingewikkeld. En die kilometers maak je toch.”

Om het reizen per trein te stimuleren en zodoende de CO2-uitstoot te verlagen verplaatste Arcadis de afgelopen twaalf jaar al zijn kantoren naar de directe omgeving van intercitystations. Daardoor reist een derde van de medewerkers nu met het openbaar vervoer naar het werk. De overige werknemers hebben ofwel een leaseauto, die in 2025 allemaal elektrisch zijn, of rijden in een eigen auto. Die laatste groep zal de gemaakte kilometers moeten bijhouden en declareren. “Maar dat moeten zij toch al, omdat we om fiscale redenen zijn gestopt met een vaste woon-werkvergoeding.”

Apps voor bijhouden reisgedrag

Arcadis gaat zijn medewerkers daarom de mogelijkheid bieden om de reisbewegingen te laten registreren door de app Fynch mobility. “Het voordeel is dat je daarmee automatisch je kilometers registreert. Door het te koppelen met ons centraal systeem, gaat declareren vervolgens een stuk makkelijker.” Bovendien stimuleert Arcadis met de app duurzaam reisgedrag door gelopen en gefietste kilometers meer te belonen. Ook het bedrijf Mobility Mixx dat flexibele mobiliteitsdiensten levert, heeft een app in ontwikkeling waarmee dit mogelijk wordt.

Met de administratieve rompslomp valt het bij Arcadis en PwC dus wel mee. Maar bedrijven die nog niet zo ver zijn zullen best wat moeten investeren om dit soort niet-financiële informatie boven tafel te krijgen, denkt Haagsma. Toch moeten ze eraan geloven. “Je ontkomt er niet aan. Jonge professionals vragen erom en er komt steeds meer wetgeving waarvoor het vereist is.”

 

Gerelateerde berichten

Nina Driel Nina Driel
14-05-2024
Fynch te gast in Sustainable Hero Talks Podcast
Joris Smulders Joris Smulders
05-05-2024
Fynch te gast bij BNR Koplopers in ESG