Interview Debbie van der Poel, HR Manager Center of Competence BMW Group

Alphabet (onderdeel van BMW Group) heeft in samenwerking met Fynch de Alphabet Carbon Tracker geïntroduceerd. BMW Group Nederland gebruikt uiteraard dit eigen product om de bedrijfsgebonden mobiliteit te registeren en het reisgedrag duurzamer te maken en hier zijn we ontzettend trots op!

Resultaten
  • WPM en CSRD proof
  • Registratie en declaratie geautomatiseerd
  • CO2 reductie
  • Actieve gedragsverandering
Debbie van der Poel, BMW Group

Debbie van der Poel namens de BMW Group met de Alphabet Carbon Tracker

Wij spraken uitgebreid met Debbie van der Poel, HR Manager Center of Competence BMW Group. Zij is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Carbon Tracker, een zogenaamde ‘white label versie’ van Fynch.

Vertel eens wat over jezelf? Over jouw rol bij BMW Group Nederland en wat jij belangrijk vindt?

In de 20 jaar dat ik werkzaam ben binnen het HR vakgebied in verschillende branches  (Sales, Onderwijs, Automotive, Technische Groothandel) heb ik mooie ontwikkelingen voorbij zien komen. Zoals de groei van het HR business partnership waarin steeds meer de organisatiestrategie leidend werd in het HRM beleid. Sinds enkele jaren krijgt naast diversiteit ook duurzaamheid een steeds prominentere plek in het dagelijkse HR werkveld. Als wij onze ecologische footprint als werkgever en medewerker kunnen terugbrengen, krijgen we daar zoveel voor terug. Graag denk ik hierin mee en zet deze ideeën om in concrete plannen.

Hoe kijkt BMW Group naar duurzaamheid?

Duurzaamheid is stevig verankerd in de strategie van BMW Group. Het doel is een totaalaanpak op drie fronten voor de gehele waardeketen: ecologisch, sociaal, economisch en met de focus op recycling. Onze modellen en onze productie tonen aan hoe BMW Group haar verantwoordelijkheid onderkent en neemt. Met het gebruik van hernieuwbare grondstoffen en natuurlijke vezels, gerecyclede kunststof, veganistische alternatieven voor leder en hergebruikt textiel wil BMW Group het algemene bewustzijn van duurzame materialen aanscherpen en transparant zijn over de circulaire route naar een duurzame toekomst.

Hoe zijn jullie bij Fynch Mobility terecht gekomen?

Alphabet (onderdeel van BMW Group) heeft  in samenwerking met Fynch de Alphabet Carbon Tracker geïntroduceerd. BMW Group Nederland gebruikt uiteraard dit eigen product om de bedrijfsgebonden mobiliteit te registeren en het reisgedrag duurzamer te maken en hier zijn we ontzettend trots op!

De app heeft drie pijlers:

  1. (automatische) Ritregistratie voor de aanstaande CO2 verplichting
  2. Reis en thuiswerk declaraties eenvoudig en automatisch inlezen
  3. Gedragsveranderingsprogramma dat leidt tot meer duurzaam reizen

Welk van deze pijlers is voor BMW Group het belangrijkst en waarom?

Om gedragsverandering tot duurzaam reizen vorm te geven is het belangrijk medewerkers eerst inzage te geven in hun reisgedrag. De Alphabet Carbon Tracker App is een uitstekend instrument om reisgedrag vast te leggen en het bewustzijn voor duurzaam reizen te vergroten. Daarnaast hebben we de app ingezet om de thuiswerkdagen in beeld te brengen met de mogelijkheid de thuiswerkvergoeding te declareren. Ook de ritregistratie en declaratie van zakelijke en woon-werk verkeer ritten verloopt geheel via de app. Onze ambitie is om duurzaam reizen de komende jaren nog concreter te vertalen in ons mobiliteitsbeleid.

De app trackt, indien gewenst, automatisch al jouw reisbewegingen. Deze ritten blijven van de medewerker en worden niet gedeeld. Wanneer de medewerker declareert deelt hij het aantal kilometers dat is gereisd, privébewegingen kan de werkgever niet zien. Toch zijn de meeste vragen die wij krijgen van potentiële  gebruikers privacy gerelateerd. Wat zou jij tegen deze mensen willen zeggen?   

BMW Group heeft privacy en compliance zeer hoog in het vaandel staan. Een groot aantal gespecialiseerde afdelingen binnen BMW Group was onderdeel van ons implementatie team. Met vol vertrouwen en conform alle wet en regelgeving zijn wij live gegaan en zijn ontzettend tevreden over de eerste periode. Vragen van onze medewerkers over privacy kunnen wij hierdoor in volle transparantie beantwoorden.

Welke veranderingen verwacht je binnen de organisatie dankzij toepassing van de app?

Het duurzamer reizen wordt een steeds prominenter onderwerp. Carpoolen omdat het juist een leuk gesprek oplevert en je een vervoersmiddel deelt alsmede vaker de fiets pakken omdat dit vaak ook nog eens sneller is, maar ook bijdraagt aan vitaliteit en reductie van Co2 uitstoot!

Wat vind je het leukst aan het gebruik van de app?

De app met automatische rit registratie werkt ontzettend goed. De app is makkelijk en snel in gebruik om ritten en thuiswerkdagen te registeren en te declareren. Daarmee voor medewerkers makkelijk toegankelijk en een handige tool. De werkgever ontvangt betrouwbare data waardoor mobiliteitsvergoedingen kunnen worden uitbetaald en er inzicht is in de Co2 uitstoot van werk gerelateerde mobiliteit.

Wat mis je nog?

We zijn ontzettend tevreden met de vele mogelijkheden die de app ons biedt. Wellicht nog een idee om een chat functie in de app te ontwikkelen zodat medewerkers nog sneller hun vragen kunnen stellen?

Tot slot, welke vraag hadden wij je echt moeten stellen, maar hebben wij niet gedaan in dit interview en wat zou jouw antwoord zijn op die vraag?

Op welke wijze heeft communicatie en informatie over de app bijgedragen aan een succesvolle implementatie? Een project kan niet slagen zonder tijdige en volledige informatie en communicatie in alle lagen van de organisatie. De inzet van HR communicatie, het voorbeeld gedrag van onze managers en de inzet van super users heeft geleidt tot een zeer hoog aantal app gebruikers meteen al in de eerste maand!

 

Is Fynch ook de volgende stap voor jouw organisatie?