Alphabet NOS

Vanaf vandaag verplicht: bijhouden zakelijke kilometers medewerkers.

Met het ov, de auto, fiets of op een andere manier naar werk? Werkgevers die meer dan honderd mensen in dienst hebben, moeten dit vanaf vandaag van hun werknemers gaan bijhouden. Het doel is in kaart brengen hoe mensen zich van en naar werk bewegen, met vandaag als nulpunt. Veel bedrijven met 100+ medewerkers zijn hier nog niet klaar voor. Maar liefst 90% heeft daarover zelfs nog geen contact gehad met de werknemers, zo blijkt uit een recente peiling. Fynch biedt werkgevers een handige oplossing met de Fynch WPM enquête-tool

De regels van de nieuwe Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit zijn helder: vanaf 1 juli moeten bedrijven met meer dan 100 medewerkers exact registreren hoeveel kilometers hun werknemers afleggen voor hun werkgever, met welk vervoermiddel en welke energie/brandstof ze daarvoor gebruiken.

De nieuwe verplichting is de opmaat naar een systeem waarbij de overheid in de toekomst normen kan opleggen, zoals een maximum aan uitstoot. Woon-werkverkeer en zakelijke reizen zijn goed voor de helft van de CO₂-uitstoot van de mobiliteitssector, die in 2022 bijna 20% uitmaakte van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Ondernemers vrezen vooral meer administratie en bureaucratische rompslomp zonder meetbaar positief milieueffect, meldde FD onlangs. Volgens website HR-Praktijk bleek uit een recente steekproef onder honderden 100+-bedrijven dat bijna 90% hierover nog niet met de medewerkers heeft gecommuniceerd.

Ja, ik wil de Fynch WPM Enquête tool

Bewustwording

Milieuorganisatie Natuur & Milieu is enthousiast over de registratieplicht. Programmaleider mobiliteit Nienke Onnen vindt het goed dat er niet meteen een norm is opgelegd hoeveel er uitgestoten mag worden, maar dat er eerst wordt gekeken hoeveel er eigenlijk wordt uitgestoten. “Het bedrijfsleven krijgt hierdoor de ruimte om dat eerst op een rij te zetten.”

Weinig werkgevers hebben daar nu zicht op, wat volgens Onnen komt doordat het bij mobiliteit om gewoontegedrag gaat. Onnen: “Mensen zijn zich er niet zo bewust van. Nu krijgen werkgevers én werknemers meer inzicht en dus bewustwording.”

Natuur & Milieu hoopt dat beiden na de rapportage het gesprek aangaan: wat heeft de werknemer nodig en wat kan de werkgever bieden? De overheid kan daar dan ook een sturende rol in pakken, zegt Onnen. “Subsidieregelingen voor fietsen of elektrische auto’s bijvoorbeeld. Of denk aan een buslijn die wél bij het bedrijventerrein stopt of mogelijkheden voor goede thuiswerkregelingen.”

Werkgevers aan de slag?

Werkgeversorganisatie AWVN ziet eveneens voordelen. “Ook werkgevers hebben het klimaatakkoord ondertekend”, onderstreept een woordvoerder. “We weten al enige tijd dat dit eraan zit te komen en het is zo opgetuigd dat werkgevers goed ondersteund worden. Veel werkgevers hebben nu geen idee wat hun voetafdruk is. Met de nieuwe inzichten kunnen ze aan de slag.”

Ja, ik wil de Fynch WPM Enquête tool

Bronnen: NOS 1 juli 2024Alphabet Lease Nederland

 

Gerelateerde berichten

Nina Driel Nina Driel
14-05-2024
Fynch te gast in Sustainable Hero Talks Podcast
Joris Smulders Joris Smulders
05-05-2024
Fynch te gast bij BNR Koplopers in ESG