Hybride werken

SER: Stimulate work from home, spread worktimes and use the bike

Minister van Infrastructuur en Waterstaat en SER over thuiswerken

Vorige week was Cora van Nieuwenhuizen, minister van infrastructuur en waterstaat, te gast bij BNR Breek de Spits.

Ze vertelde over de veranderingen op het gebied van mobiliteit en wat er gedaan wordt om in de toekomst de voordelen van deze veranderingen vast te houden. Hier nemen we je mee langs de belangrijkste ontwikkelingen.

Invloed van thuiswerken op infrastructuur en verkeer

Afgelopen maanden was het rustig op de weg. Zo rustig zelfs dat er vrijwel geen files waren. De rust op de wegen die daardoor ontstond, werd door het Rijk meteen goed benut.

Op zoveel mogelijk plekken zijn projecten rondom het onderhoud van wegen naar voren gehaald. Nu kon daar rustig gewerkt worden zonder dat dat grote opstoppingen veroorzaakte.

En hoewel het ondertussen weer beetje bij beetje drukker wordt op de wegen, is het verkeer nog altijd niet terug op het niveau van voor de crisis. Dat is misschien ook niet zo gek, want het advies is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken.

Thuiswerken: voor velen makkelijker dan voorheen gedacht

Als er dus één ding is dat we kunnen leren van de coronacrisis, is dat we thuis kunnen werken. Mensen worden niet massaal minder productief en vergaderingen kunnen gewoon doorgaan.

Sterker nog, het ziekteverzuim is gedaald, wat kan betekenen dat we minder stress ervaren door het thuiswerken.

Dat is zelfs positief voor zowel de werknemer als werkgever. Veel mensen die vroeger altijd riepen dat thuiswerken voor hen geen optie was, hebben nu al een paar maanden thuis gewerkt.

En wat blijkt? Dat kan gewoon. Ze hebben een argument minder voor het altijd maar naar kantoor gaan.

Wat wordt de toekomst van thuiswerken en mobiliteit?

Het is uiteraard niet mogelijk om mensen voor de rest van hun carrière alles vanuit huis te laten doen.

We hebben de sociale contacten van kantoor nodig en soms is het ook praktischer om elkaar face-to-face te kunnen spreken.

Er wordt daarom nu al gesproken over de terugval die er mogelijk gaat plaatsvinden op het gebied van mobiliteit zodra mensen weer naar hun werk mogen.

Het OV kan voorlopig waarschijnlijk maar 40% van de oorspronkelijke capaciteit aan en veel mensen zijn bang om hier gebruik van te maken.

In mei werd er een recordaantal tweedehandsauto’s gekocht. Staan we straks toch weer allemaal stil in de file?

Het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER)

Als het aan Cora van Nieuwenhuizen ligt niet. Op dit moment is onze minister in gesprek met verschillende partijen om vast te houden aan het nieuwe werken.

Werkgevers hebben de sleutel in hun handen om de fileproblematiek het hoofd te bieden, ook in de toekomst. Van hen wordt gevraagd om de protocollen over veilig werken met corona aan te vullen met een veilig mobiliteitsbeleid.

Eén van de partijen waarmee Cora in gesprek is, is de Sociaal-Economische Raad (SER). Het advies dat zij geven, bestaat uit meerdere delen:

1. Thuiswerken als nieuwe norm

Het moet normaal worden om thuis te werken, ook na corona. Daarom is het advies om thuiswerken zoveel mogelijk te stimuleren. En als thuiswerken geen optie is, dan kunnen satellietkantoren op centrale plekken dicht bij huis een oplossing bieden.

2. Spreid werktijden

Als een deel van de mensen buiten de spits reist, ontlast je de druk op onze infrastructuur.

Onderwijsinstellingen kunnen bijvoorbeeld later beginnen, ploegendiensten kunnen elkaar op andere tijdstippen afwisselen en er kunnen positieve prijsprikkels gegeven worden voor buiten de spits reizen.

3. Stimuleer de (elektrische) fiets

Fietsen is gezond en duurzaam. Hoe meer mensen fietsend naar hun werk gaan, hoe minder mensen dat met de auto doen. Het is aan gemeentes om te zorgen dat de fietsinfrastructuur dit ondersteunt, zodat fietsen makkelijker, sneller en veiliger wordt.

Volgens Cora van Nieuwenhuizen hoeven we maar 10-15% van de pre-corona autorijders uit de spits te halen om de files op te lossen.

Dat vraagt om aanpassingen. Gelukkig gaat het nu niet meer over of er afspraken gemaakt gaan worden, maar welke en wanneer die ingaan.

Laten we samen zorgen dat we niet weer wennen aan de auto voor het forensen, maar dat we wennen aan duurzame alternatieven. Zo houden we ook nog iets moois over aan de coronacrisis.

Als je de podcast wil terugluisteren, dan kan dat hier. Wil je het advies van SER lezen, dan kan dat hier.

Related messages

Johannes de Bruin Johannes de Bruin
02-04-2024
Trip registration using your HR package
Fynch-Expert-Sessies-Recap-Wilco-Dijkstra
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
15-11-2023
In conversation with Wilco Dijkstra – Concrete examples for filling the Green Labor Agreement