Thuiswerken doe je zo: 5 handige tips
Sinds het coronavirus ons land in zijn greep houdt, werken we massaal thuis. Waarschijnlijk hebben we nog nooit met zovelen thuisgewerkt als nu.
Het ‘nieuwe werken’ leidt tot creativiteit en innovativiteit ‘op de werkvloer’; thuis dus. Online vergaderzalen zijn ondertussen ingericht en (bijna) iedereen weet de knop om de microfoon te dempen of de webcam aan te zetten te vinden.
Bij Fynch hopen we dat dit het begin is van een ‘paradigma-shift’: laten we ook in de toekomst vaker thuiswerken dan dat we voorheen deden.
Voordelen van het ‘nieuwe’ thuiswerken
Dat thuiswerken heeft namelijk een flink aantal voordelen. Volgens HR-Praktijk verzet 92% van de thuiswerkers net zoveel of zelfs meer werk in vergelijking met hoeveel ze op kantoor doen.
Daarbij komt dat thuiswerkers zich minder vaak ziek melden, ze genieten van de flexibiliteit rondom het indelen van de dag (er ontstaat minder dat gevoel van in een sleur te zitten) en dat er (reis)tijd bespaard wordt.
Daarbij komt dat we het wegennet en het openbaar vervoer (deels) kunnen ontzien wanneer er meer mensen thuis werken.
Dat scheelt tijd en geld, maakt het veiliger op de weg én het is goed voor het milieu. Vier belangrijke redenen om toch te overwegen vaker thuis te werken, ook na de coronacrisis.
Daarom helpen we je graag een stukje op weg om te zorgen dat ook jij efficiënt en prettig thuis kan werken.
Tip 1: Creëer een fijne werkplek
Een belangrijke eerste stap is het vinden van een werkplek. Als je kinderen hebt die in de woonkamer aan het spelen zijn en jij gaat daar werken, dan zal je veel afgeleid worden.
Ook op plekken waar je voornamelijk leuke dingen doet, zul je minder geconcentreerd kunnen werken.
Heb je toevallig een bureau in huis? Of kun je (tijdelijk) een extra tafeltje in een rustige kamer zetten? Maak daar dan jouw werkplek van. Dan kan je elke dag gewoon ‘naar kantoor’.
Zorg daarbij dat je ook een fijne stoel hebt en, wanneer je op een laptop werkt, een los toetsenbord en muis, waarbij je laptop iets hoger staat. Zo kun je in een goede houding blijven zitten en krijg je geen klachten van je rug en nek.
Tip 2: Planning maken
Kinderen krijgen het op school tegenwoordig bijna dagelijks te horen en vaak krijgen ze er zelfs les in: een planning maken. Besluit wat je op je dag wanneer gaat doen.
Zo kun je je taken in kleine doelen opstellen en kun je energie halen uit taken die je volbracht hebt. En vergeet niet om ook gewoon je pauzes in te plannen, want die zijn op een thuiswerkdag net zo belangrijk als anders.
Tip 3: Kom in beweging
Veel mensen bewegen stiekem meer dan ze denken gedurende een normale kantoor dag: het fietstochtje naar het werk/station, een wandeling tijdens de pauze of steeds dat stukje lopen naar het koffiezetapparaat aan de andere kant van de gang.
Blijf dat thuis ook doen. Gebruik je reistijd nu voor een ochtendwandelingetje of een workout. En wanneer je belt, loop dan een rondje door huis.
Tip 4: Ritme behouden
Het is verleidelijk om ‘s avonds toch net iets langer op de bank te blijven zitten of ‘s ochtends net iets langer in bed. Echter, geef daar niet aan over!
Ga op je gebruikelijke tijden naar bed, sta op vaste tijden op, lunch rond het middaguur en aan het einde van je werkdag, gaat je computer uit en je werktelefoon op stil. Dan is het tijd voor jezelf.
Tip 5: Onderhoud het contact met je collega’s
Collega’s maken je dag leuker (als je een beetje geluk hebt) en zorgen dat jij beter gemotiveerd bent om je werk te doen. Het is soms gewoon prettig om contact te hebben met ze.
Bel ze daarom ook gewoon op om even bij te praten. En wie weet komt uit dat gezellige belletje ineens toch ook nog een creatief idee.
Wij wensen iedereen nog veel succes met het thuiswerken! Laten we ook in deze moeilijke coronacrisis proberen toch nog iets moois te bereiken. En wie weet wordt je na de coronacrisis met het Fynch platform wel beloond voor je keuze om thuis te werken!