Duurzaamheid Regelgeving

Stappenplan om te voldoen aan de Rapportageverplichting WPM

Voldoen aan de Rapportageverplichting Werkgebonden PersonenMobiliteit, een stappenplan 

 De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit, afgekort de WPM, is inmiddels toe aan zijn derde, maar nu wel definitieve naam. Misschien ken je de voorgaande namen, hier nog even op een rijtje: 

  • Normerende Regeling Werkgebonden Personen Mobiliteit 
  • Besluit CO2-reductie Werkgebonden Personen Mobiliteit 

 De wetgeving is onderdeel van het Klimaatakkoord en heeft als ambitie om anderhalve megaton CO2 in 2030 te besparen ten opzichte van 1990. Meer info, wat de wetgeving inhoudt, wat het doel is en waar je aan moet voldoen vind je op deze pagina. In dit blog nemen geven wij je een stappenplan dat je kunt volgen om aan de wetgeving te voldoen.  

Stap 1: Wat voor organisatie wil je zijn? 

Maak een keuze wat voor organisatie je wil zijn. Om het makkelijk te maken hebben wij twee hokjes bedacht: 

  • Impact maken als organisatie én voldoen aan de wetgeving 
  • Enkel voldoen aan de wetgeving 

 Natuurlijk motiveren wij je om impact te maken, je kent ons. Wil jij dat niet en wil jij alleen voldoen? Lees dan toch even verder. Alle kennis is ook relevant voor jou (en anders was je hier toch niet ;-)). 

Stap 2: Wijs een verantwoordelijke (afdeling) aan. 

Wijs een verantwoordelijke (persoon of afdeling) aan. Wij zien dat de verantwoordelijkheid vaak ligt bij HR of een samenwerking tussen HR en de Duurzaamheidsmanager. 

Deze persoon, of dit team, weet van de hoed en de rand. Of je nou enkel wil voldoen aan de wetgeving, of je wil ook bijdragen aan een mooiere toekomst, er gaat iets veranderen voor jouw medewerkers. Zij moeten met hun vragen naar iemand toe kunnen. 

Stap 3: Breng in kaart wat je al weet en wat nog niet 

Hierbij is ook Stap 1 van belang. Wil je alleen voldoen? Dan kan je leasemaatschappij je goed helpen, waarschijnlijk. Net als je accountant of boekhouder. Aan de hand van de vergoedingen in het mobiliteitsbeleid weet je al best veel. Maar weet je ook met wat voor voertuig mensen reizen? En hoe dit voertuig wordt aangedreven?  Er zitten wat haken en ogen aan.
Een compleet overzicht van vereisten vind je hier. 

Stap 4: Communiceer intern, tijdig en duidelijk. 

De expert of het expert team heb je nu. Nu is het tijd om aan de organisatie duidelijk te maken wat er gaat veranderen en vooral waarom dit gedaan moet worden. Je creëert draagvlak als mensen begrijpen wat het doel is.
Dit is vanzelfsprekend makkelijker als je voor impact gaat, in plaats van alleen het minimale te doen.  

Stap 5: Maak het makkelijk. Voor iedereen. En leuk, als het even kan.

De kern van de wetgeving is het verzamelen van data. Dat brengt werk met zich mee, voor elke medewerker die reist of thuiswerkt. Maar ook voor het verantwoordelijke team als het gaat om het verwerken van de data. Het verzamelen van data kan als saaie, tijdrovende en administratieve taak gezien worden. Door ritregistratie te automatiseren bespaar je tijd en moeite en met gamification zet je een spelelement in om duurzaam gedrag te motiveren, bijvoorbeeld.  

Stap 6: Laat deze wetgeving voor jou werken in plaats van andersom! 

Wil jij meer dan alleen voldoen? Dan ligt hier een mooie kans. Een kans om duurzaamheid in het DNA van jouw organisatie op te nemen. Met het verzamelen van de reisdata en het geven van inzicht creëer je bewustwording, de basis voor gedragsverandering.  

Tot slot: wanneer je jouw mobiliteitsbeleid (zie stap 7) aanpast en op een slimme en goede manier registreert hoe er wordt gereisd, verzamel je interessante inzichten waarop je verder kunt bouwen en vooral verduurzamen. 

Stap 7: Pas het beleid aan 

Zorg dat jouw mobiliteitsbeleid duurzaam is; geef bijvoorbeeld een andere kilometervergoeding voor duurzaam reizen dan voor het mindere alternatief. 
Bijkomend voordeel is dat dit een zogenaamde ‘groene arbeidsvoorwaarde’ is. Iets dat in een adem wordt genoemd met ‘goed werkgeverschap’.  

Door duurzaam reisgedrag te stimuleren ben je ook alvast voorgesorteerd op een mogelijke verplichting de uitstoot te reduceren.   

Terug naar Stap 1: Wat voor organisatie wil je zijn? 

Wil jij alleen voldoen aan de wetgeving? Dan raden wij je aan om te werken met een enquête. Hiermee haal je, gedurende één week per jaar, alle reisinformatie op bij jouw medewerkers. Er zijn wat haken en ogen, zo mis je bijvoorbeeld alle zakelijk reizen nog, maar in sommige gevallen scheelt het werk. 

Let wel op dat dit een tijdelijke ‘escape’ is, er is een tussentijds plafond ingesteld. Stevenen wij binnen Nederland niet af op dat doel, dan zal er een dwingende norm opgelegd worden en gelden stap 2 tot en met 7 ook voor jou. 

Hulp nodig?

Wij helpen je graag. Neem contact met ons op!

Met Fynch krijgen medewerkers inzicht in hun reisgedrag, wordt de administratieve last weggenomen en voldoe je aan alle wet- en regelgeving.  

En de CSRD dan? 

Goede vraag! De CSRD gaat verder dan de Rapportageverplichting. Dat betekent meer werk en meer inzichten, met Fynch nemen wij het werk weg en geven wij betere inzichten. Wat CSRD inhoudt vind je hier.  

Ik vind het allemaal veel gedoe. Mijn HR-pakket of de salarissoftware helpt wel.  

Dat begrijpen we. In veel gevallen biedt bestaande software een prima (tijdelijke) oplossing. Deze oplossing is gebaseerd op registratie en zal medewerkers niet motiveren duurzamer en vitaler te reizen.
Fynch koppelt met alle HR-pakketten, op deze manier stuur je op gewenst gedrag en maak je het voor jouw medewerkers en jezelf nog leuker en makkelijker!

Gratis WPM Scan

Wil je weten hoe jouw bedrijf op tijd kan voldoen aan de Rapportageverplichting WPM? Meld je aan voor een gratis WPM Scan. Vul het formulier hieronder in dan nemen wij zo snel mogelijk contact met op. 

WPM Webinar terugkijken

WPM Webinar terugkijken

Gerelateerde berichten

Fynch Expert Sessies #3
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
04-10-2024
De Aftermovie van de Fynch Expert Sessies #3 op 24 september 2024
Fynch fiets van de zaak leasefiets
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
18-09-2024
Stimuleer fietsen met een leasefiets én een kilometervergoeding