Duurzaamheid Geen onderdeel van een categorie Regelgeving

Fynch Expert Sessies #2, wat een succes!

Op woensdag 13 maart was het zover: de tweede Fynch Expert Sessies vond plaats in DotSlash, de campus waar Fynch ook kantoor houdt.

Vanaf 11:30 kwamen de eerste deelnemers en stond er een geweldige lunch klaar voor iedereen. Hier werd goed van genoten, deelnemers leerden elkaar kennen en de Fynchers legden de laatste hand aan de voorbereidingen in de zaal.

De aftrap: Joris Smulders, CEO en Co-Founder van Fynch Mobility

Joris Smulders CEO en Co-Founder Fynch

Met een goed gevulde maag begaf iedereen zich naar de grote zaal, waar Johannes de Bruin van Fynch iedereen welkom heette en het woord gaf aan Joris Smulders, CEO en Co-Founder van Fynch. Joris gaf een presentatie over Fynch en de Rapportageverplichting WPM, wat er op je afkomt als organisatie en hoe je deze wet- en regelgeving om kunt zetten als kans. Een kans om te verduurzamen met jouw mensen te motiveren actiever en duurzamer te reizen.

Dit leverde direct leuke interactie op met de zaal, er werden goede vragen gesteld en meegedacht. Het was duidelijk: dit zou een geweldige bijeenkomst gaan worden!

De eerste hoofdact: Dr. Marius Rietdijk, ‘De Complimentenprofessor’.

Dr. Marius Rietdijk, 'De Complimentendokter'

Fynch maakt gebruik  van de methodologie achter OBM (Organizational Behavior Management), het bruggetje naar de eerste Expert was daarom snel geslagen. Dr. Marius Rietdijk maakte geen gebruik van een beamer, maar van twee flipovers en de mensen in de zaal. Hij gaf een vlammend betoog over gedragsverandering, de ABC (Antecedent, Behavior, Consequence) en hoe wij automatisch voor de onlogische weg kiezen.

Ook gaf hij toelichting op de verschillende soorten gevolgen van gedrag (cosequences):

  • Beloning (R+), je krijgt X na gewenst gedrag (zie hieronder)
  • Dwang (R-), je raakt X kwijt na gewenst gedrag (zoals pijn na behandeling)
  • Straf (P+), je krijgt X na ongewenst gedrag (je wordt ziek van roken)
  • Boete (P-), je raakt X kwijt na ongewenst gedrag (geldboete, gevangenisstraf)

De bovenste, Beloning (R+), zorgt voor het beste resultaaat en is onder te verdelen in deze 6 verschillende beloningen:

  1. Sociaal (een complimentje, like of ‘kudo’)
  2. Geld (een bonus of vergoeding)
  3. Tijd (je krijgt een dag vrij als ….)
  4. Gemak (je werk of leven wordt er makkelijker van)
  5. Comfort (idem)
  6. Status (het ‘corner office’)

Dr. Rietdijk gaf een prachtig voorbeeld van hoe hij een parkiet heeft getraind tot gewenst gedrag; de zaal werd uitgedaagd om te vertellen hoe hij het voor elkaar kreeg. De kooi schudden, voer geven, de vogeltjesdans doen, alles kwam voorbij. Behalve het juiste antwoord: beloon het beestje wanneer het doet wat gewenst is. Stuur op de consequentie in plaats van het antecedent.

We gingen er veel dieper op in bij de bijeenkomst en het leverde leuke, interessante en hilarische gesprekken op. Teveel voor in dit blog.

Tijd voor een korte koffiepauze.

De tweede hoofdact: Niels van Geenhuizen, Duurzaamheidsmanager (der Duurzaamheidsmanagers) van CSU, Tzorg en Zizo

Fynch Expert Sessies #2 Niels van Geenhuizen Manager Duurzaamheid

Nadat wij de theorie achter gedragsverandering hebben geleerd, kwam Niels van Geenhuizen aan het woord. Hij is de Duurzaamheidsmanager van een groep organisaties met bij elkaar ruim 28.000 medewerkers. Niels had een inspirerende presentatie voorbereid waarbij hij inhoudelijk in ging op de uitdagingen van een bedrijf in de schoonmaaksector en het bedrijfsleven in de breedte.

Hij ving af met wat er op ons afkomt. Wat er op ons afkomt aan wetgeving en waar deze wetgeving vandaan komt en op gebaseerd is. Ook gaf hij toelichting op alle afkortingen die op ons afkomen, zoals: PPP, ESG, SDG, CSRD, EU Taxonomy, CSDDD en zo verder.

Ook liet hij zien dat het begint bij de vraag hoe duurzaam je wil zijn. Dat was verdeeld in vijf opties:

  1. Initiërend, geen/nauwelijks inspanning
  2. Compliant, voldoen aan wet- en regelgeving
  3. Beyond compliant, focus op kostenbesparing, voorlopen op wetgeving
  4. Geïntegreerd, verbeteren van bedrijfswaarde en welvaart
  5. Purpose/Passie, duurzaamheid/maatschappij als hoofddoel

Daarna weidde hij uit over duurzaamheid bij CSU, Tzorg en Zizo. Hij liet zien voor welke uitdagingen en vastgeroeste patronen de organisatie staat en wat verschillende keuzes voor invloed hebben.

Die invloed is er op de directe bedrijfsvoering, dus voor alle medewerkers zelf. Maar ook zeker voor de dienstverlening. En dan komt er een nieuwe uitdaging bij: want wil de klant dit wel?

Als afsluiter kwam Niels met een aantal prachtige tips die wij, die jíj morgen zelf kunt toepassen:

Zakelijk:

  • Ga voor de dagschoonmaak. Het kantoor kan twee uur langer dichtblijven
  • Ken jij jouw schoonmaakster/-maker? Groet eens en maak een praatje (niet per sé duurzamer, maar we hebben net geleerd dat een complimentje meer te weeg brengt dan wat dan ook)
  • Verduurzaam de inkoop van schoonmaakmiddelen, en bekijk of schoonmaakmiddelen echt wel nodig zijn! Die ‘frisse’ geurtjes zijn zonder uitzondering bijzonder ongezond en slecht voor de omgeving
  • Zet de boiler uit op momenten dat je er niet bent

Thuis:

  • De ‘Microvezel-methode’. Spuit jij ook altijd eerst de allesreiniger in de rondte om vervolgens met een emmertje met sopje en doekje te gaan poetsen? Een lauwwarm emmertje water met een micovezeldoek doet exact hetzelfde! Zit er hardnekkige viezigheid? Spuit dan een beetje reiniger op het doekje in plaats van overal.
  • Chloor. Chloor in het toilet is traditie. Het toilet is inderdaad even goed ontsmet. Tot je weer een keer bent geweest, dan is het niet meer ontsmet tot de volgende schoonmaakbeurt volgende week. Dagelijks de borstel erdoor doet meer dan voldoende, echt waar.

Gerelateerde berichten

Fynch Expert Sessies #3
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
04-10-2024
De Aftermovie van de Fynch Expert Sessies #3 op 24 september 2024
Fynch fiets van de zaak leasefiets
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
18-09-2024
Stimuleer fietsen met een leasefiets én een kilometervergoeding