Fynch

Onbelaste reiskostenvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog van 19 cent naar 21 cent.

Per 1 januari wordt de minimale onbelaste reiskostenvergoeding verhoogt naar 21 cent per kilometer. Dit staat in de onlangs gepubliceerde Voorjaarsnota[1] uit 2022. De geplande verhoging stond oorspronkelijk op de agenda voor 2024, maar is op verzoek van de Tweede Kamer naar voren gehaald. Hoogstwaarschijnlijk stijgt de onbelaste kilometervergoeding naar 23 cent per kilometer in 2024. Het kabinet moet nog besluiten over de exacte bedragen. Dit wordt in detail besproken op de eerstvolgende Prinsjesdag.

Eerste verandering in 17 jaar

Al 17 jaar is de onbelaste reiskostenvergoeding 19 cent per kilometer, ondanks dat er al jaren een roep om een verhoging klinkt. Terwijl dat de kosten van gebruiken alsmaar stegen, werd de reiskostenvergoeding niet verhoogd. De reiskostenvergoeding is daardoor ook al jaren niet meer kostendekkend. In maart vroeg de Tweede Kamer al om een verhoging van de maximale onbelaste vergoeding vanwege de hoge energie- en brandstofprijzen. Hierdoor zijn ook de reiskosten voor mensen die met de auto naar hun werk gaan fors toegenomen.

Wat betekent dit voor werkgevers?

Er mag een hoger bedrag per kilometer belastingvrij worden vergoed aan het personeel. Of u ook daadwerkelijk meer gaat betalen hangt af van de afspraken tussen u en uw werknemers. U mag als werkgever uiteraard een hogere reiskostenvergoeding geven wanneer dit fiscaal is toegestaan. Het meerdere vormt dan belast loon.

Laat al uw werknemers automatisch reiskosten en thuiswerkdagen declareren

Via de Fynch Mobility App worden alle ritten op elke vorm van mobiliteit (auto, openbaar vervoer, fiets, lopen etc.) automatisch geregistreerd. Werknemers kunnen vervolgens zelf in de App aangeven of de rit woon-werkverkeer, zakelijk, of privé was. Aan het einde van elke maand kan de werknemer (handmatig of automatisch) een export genereren voor de declaratie. Ook kan Fynch Mobility een automatische koppeling bouwen met het HR-systeem van de werkgever om het proces nog gemakkelijker te maken. Via Fynch Mobility heeft u uw reiskostenvergoeding altijd goed op orde.

 

[1] Voorjaarsnota 2022

Gerelateerde berichten

WPM webinar Fynch 8 februari 2024
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
18-01-2024
Gratis online webinar op 08 februari 2024: Rapportageverplichting WPM
Joris Smulders Joris Smulders
07-11-2023
Persbericht: Alphabet introduceert de Carbon Tracker in samenwerking met Fynch Mobility