Duurzaamheid Hybride werken Regelgeving

Rittenregistratie met je HR-pakket

Veel HR-pakketten bieden de mogelijkheid om rittenregistratie en -declaratie bij te houden. Wat is dan de meerwaarde van Fynch Mobility en waarom zou het HR-pakket niet voldoende bieden?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst bij jezelf te rade te gaan wat voor soort onderneming je zelf wil zijn. Wil jij met jouw organisatie impact maken, duurzaam zijn én voldoen aan wet- en regelgeving?
Of is voldoen aan wet- en regelgeving voldoende?

Geldt voor jou het laatste? Dan is registratie middels het HR-pakket hoogstwaarschijnlijk voldoende.
Staat duurzaamheid op de agenda, doe je mee met de CO2 Prestatieladder of ben je CSRD plichtig? Dan ben je er vanzelfsprekend niet. Dit betekent niet perse dat je allerlei extra administratief werk op de hals haalt. Er zijn mooie en slimme manieren om impact te maken én tegelijk te voldoen aan alle wet- en regelgeving.

Maar eerst:
Waar moet je rekening mee houden wanneer je de registratie en declaratie van ritten en thuiswerkdagen doet via de HR-software?

Vaak is er veel in te stellen. Denk hierbij aan de vaste woon-werk afstand, een knop om thuiswerkdagen te registreren en je kunt de optionele enquête in veel gevallen in één keer uitsturen. Deze komt in de app van de medewerker naar boven en invullen maar.

Er zijn twee nadelen:

  1. Je mist alle zakelijke ritten, deze zijn forfaitair uit te rekenen voor de Rapportageverplichting WPM, maar voor declaraties is er nog veel handwerk nodig
  2. De werkgever bespaart tijd, de werknemer moet meer tijd investeren in het bijhouden van de administratie

Wanneer je ook impact wil maken en CO2 uitstoot wil reduceren biedt een HR-pakket geen oplossing. De software is immers gebouwd om te registreren, niet om vooruit te kijken en te sturen. Ook is de tijdbesparing bij het uitzetten van een enquête beperkt tot de werkgever; de medewerker krijgt juist meer te doen.

In beide gevallen is Fynch Mobility de oplossing.

Met de app en webportal van Fynch (onderdeel van Fynch Pro en Fynch Enterprise) registreer je eenvoudig zakelijke ritten en woonwerk reizen inclusief type vervoer met de juiste vergoeding eraan gekoppeld. Tegelijk wordt de uitstoot van de rit berekend en teruggekoppeld aan de medewerker. Als werkgever kan je daar nog ‘Challenges’ aan koppelen om zo gewenst duurzaam en vitaal gedrag extra te belonen.

Fynch koppelt met alle HR-Pakketten. Dit betekent dat alle reis- en thuiswerkdata automatisch kan worden ingelezen in het HR-pakket. De juiste vergoedingen worden uitgerekend en uitgekeerd aan de medewerker zonder dat hier handwerk bij komt kijken. Dit bespaart de medewerker én de werkgever tijd en er vindt aantoonbaar reductie plaats op CO2 uitstoot.

Bijkomend voordeel: als werkgever voldoe je nu al aan alle vereisten voor de Rapportageverplichting WPM en CSRD, stijg je sneller op de CO2 prestatieladder en voorkom je wijzigingen als in 2026 de wetgeving wordt aangepast je alsnog meer moet registreren.

Wil je toch alleen gebruik maken van de enquête? Dan is er de Fynch WPM module. Ons alternatief op de questionnaire waarbij zowel de werkgever als de medewerker tijd bespaart. Daarnaast zorgen wij dat er meer betrouwbare data wordt verzameld waarmee het risico op een te hoge normerende regeling wordt beperkt.

Kortom, ga bij jezelf en jouw organisatie te rade. Wat voor bedrijf zijn jullie? Voor een betere toekomst of zie je het straks wel?

Gerelateerde berichten

Fynch Expert Sessies #3 24 septembert 2024
Johannes de Bruin Johannes de Bruin
09-07-2024
Fynch Lunch & Learn met experts van BMW en PwC
Serge van den Berg Serge van den Berg
05-04-2024
Persbericht: Beloningsmaatregel verkeershinder A7