Alle berichten

Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit: Alles wat je moet weten

Normerende-Regeling-Werkgebonden-Personenmobiliteit

In 2023 verandert er weer veel op het gebied van mobiliteit. Nieuwe belastingregels maken dat alleen trips die daadwerkelijk gemaakt zijn nog onbelast vergoed mogen worden.

Daarnaast verplicht de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit (NRWP) organisaties (>100fte) de CO2 uitstoot veroorzaakt door woon-werk en zakelijke reizen te monitoren. Veel werknemers zijn hier nog lang niet op voorbereid, al zou het Fynch platform daar gemakkelijk bij kunnen helpen.

Wat houdt de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit precies in?

Van alle kilometers die er in Nederland gereden worden is er een enorm aantal werkgerelateerd. Uiteindelijk zijn werkgevers verantwoordelijk voor de door hun werknemers gemaakte zakelijke kilometers.

Willen we het klimaatakkoord halen en onze CO2 uitstoot drastisch verminderen, zal er dus wat moeten veranderen aan deze zakelijke reisbewegingen.

Dit is ook waar de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit op gebaseerd is.

Vanaf 1 januari 2026 moet elk bedrijf aan kunnen tonen dat de totale CO2 uitstoot van gereisde zakelijke kilometers binnen de onderneming onder een maximumnorm zit.

Die norm wordt elke vier jaar vastgesteld. Je zult als werkgever dus jaarlijks de CO2 rapportage op orde moeten hebben. Dit is bij de meeste bedrijven op dit moment zeker niet het geval.

Door het ingaan van de NRWP zul je de volgende gegevens omtrent de reisbewegingen van je werknemers moeten gaan verzamelen:

  • Het doel van de rit
  • De afgelegde afstand
  • Vervoerstype (trein, fiets, lopen, auto, vliegtuig)
  • Het merk en type auto
  • De leeftijd van de auto
  • Met welke brandstof er is gereisd

Klinkt als een uitdaging. Schrik niet, echter; er zijn een aantal manieren waarop je deze gegevens gestructureerd (en geanonimiseerd) kunt verzamelen.

Hoe kan ik mijn bedrijf voorbereiden op de invoering van de NRWP?

Ben jij al voorbereid op deze veranderingen? Nee? Fynch kan je helpen met:

  • Automatische trip registratie, inclusief onderscheid in vervoersmiddel en reisdoel. Fynch integreert eenvoudig met jouw HR-systeem, waardoor je zonder administratief gedoe een (flexibele) reiskosten- en thuiswerkvergoeding kan bieden.
  • CO2 rapportage: volg de ontwikkeling van de CO2 uitstoot binnen jouw organisatie en ben daarmee direct klaar voor de nieuwe NRWP-wetgeving.
  • Duurzaam reisgedrag stimuleren: werknemers worden beloond voor actief en duurzaam reisgedrag, ze kunnen deelnemen aan challenges en ze kunnen hun verdiende coins besteden in de members-only, duurzame marketplace van Fynch. Zo wordt duurzaam reizen leuk.

Hoe werkt de mobiliteitsoplossing van Fynch?

De werknemer downloadt de Fynch app, die automatisch alle trips en thuiswerkdagen registreert. De medewerker kan vervolgens via de app de thuiswerkdagen en zakelijke en woon-werk trips indienen, die dan in het HR-systeem komen. Een manager kan dit vervolgens goedkeuren en de medewerker wordt vergoed voor zijn gemaakte trips en thuiswerkdagen!

Normerend-Regeling-Werkgebonden-Personenmobiliteit

Super eenvoudig toch? Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Laat je gegevens hier achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Gerelateerde berichten

Blog-beste-rittenregistratie-apps De 14 beste rittenregistratie apps van het moment
Nieuwe-CO2-rapportageverplichting Ministerie I&W leidt CO2-rapportage verplichting bedrijven in
Thuiswerken: de voordelen voor onze samenleving én voor onszelf op een rijtje