Nu het bijna 5 december is en de Zwarte-Pieten-discussie het nieuws volop bezighoudt, leek het ons een goed idee om ook een Sinterklaas-discussie te starten (dat is wel zo eerlijk, toch?). Graag willen we eens met u, Sinterklaas, praten over de duurzaamheid van uw reisgedrag, want ‘duurzaam reizen’ staat op ons verlanglijstje!

Elk jaar komt u, Sint, met de pakjesboot naar Nederland. Na een lange reis vanaf Spanje, legt u aan in één van onze steden. Vervolgens reist u alleen maar te paard verder, wat best wel een duurzame reisoptie is! Echter, die pakjesboot is niet zo zuinig. De eisen aan de scheepsbrandstof zijn namelijk lager dan die aan de brandstof voor voertuigen op de weg. Daardoor komt er bij de verbranding van de brandstof van de pakjesboot van Sinterklaas meer uitstoot van bijvoorbeeld CO2, stikstofoxiden en zwaveloxiden vrij. Daar zit dus wel ruimte voor verbetering, Sinterklaas!

Nu weten wij natuurlijk ook dat u het beste met ons allen voor heeft. We zien ook dat u daarom geprobeerd hebt om het dit jaar beter te doen. Maar is dat ook gelukt? U maakte de goede keuze door niet met de boot te komen, maar met de trein. Tot zover gaat het goed dus. Helaas, beste Sint, is een stoomtrein niet de beste keuze voor een duurzame reisoptie en veroorzaakt een stoomtrein nog steeds veel uitstoot. Als u gewoon het geel-blauwe alternatief van NS had gekozen, was het wel een hele goede keuze geweest. In Nederland rijden namelijk alle treinen op groene stroom: heel duurzaam dus.

Daarom, beste Sint, willen wij u vragen: wanneer gaat u nou echt duurzaam reizen? Wij als Fynch bieden u dan ook graag onze hulp aan, want wij weten ondertussen al best wel wat over duurzaam reisgedrag. We willen de app aan alle pieten aanbieden om ze zo te helpen duurzamer te reizen. En dan krijgt u meteen inzicht in welke routes over de daken nou het meest gebruikt worden en welke pieten de meeste schoenen vullen. Dan kunnen die pieten misschien ook een extra cadeautje krijgen op 5 december.

Bronnen: CE Delft: De feiten op een rij: Hoe verhouden zich de emissies van zeeschepen en auto’s nu werkelijk?; De Stentor; BicycleDutch