Wij weten ook dat we behoorlijk een open deur intrappen wanneer we zeggen dat de mobiliteit in Nederland behoorlijk is veranderd door de coronacrisis. De wegen zijn leger, de treinen zijn rustig en de bussen zijn halfleeg. Het verplaatsingsgedrag van mensen is veranderd. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft daar vandaag een rapport over uitgegeven. Hierin benoemen ze de verschillen op het gebied van mobiliteit van voor en tijdens de coronacrisis en ze spreken verwachtingen over de ontwikkelingen in de toekomst uit. In deze blog delen we een samenvatting van de resultaten.

Het huis uit
Voor de coronacrisis ging ongeveer 20% van de mensen niet naar buiten op een dag. Nu is dat toegenomen tot ongeveer 50%. Het gemiddeld aantal verplaatsingen is daarmee ook afgenomen. Voor de coronacrisis verplaatsten mensen zich 8 keer per 3 dagen. Tijdens de coronacrisis is dat afgenomen naar 3,6 keer. Een kwart van die verplaatsingen zijn zogenoemde rondeverplaatsingen, waarbij mensen hetzelfde begin- en eindpunt hebben (de hond uitlaten, een rondje lopen etc.). Het aandeel van welke vervoersmiddelen gebruikt wordt, is voor vrijwel elk vervoersmiddel gedaald. Alleen lopen is sterk gestegen.

Werk en onderwijs
Ongeveer 44% van de werkenden is (meer) gaan thuiswerken als gevolg van de coronacrisis. Ook bijvoorbeeld online vergaderen wordt steeds meer gedaan. De ervaringen hiervan zijn overwegend positief. Studenten en scholieren daarentegen zijn minder positief over het thuiswerken.

Wat wordt er in de toekomst verwacht
Bijna alle Nederlanders, ongeveer 90%, verwachten dat er langetermijneffecten zichtbaar blijven in de maatschappij na de coronacrisis. Ongeveer 27% van de thuiswerkers verwacht ook na de coronacrisis vaker thuis te werken. Ook mensen die op afstand vergaderen, verwachten dit vaker te doen (ongeveer 36%). Het grootste deel van de mensen verwacht na de coronacrisis weer terug te gaan naar hun oorspronkelijke vervoerswijze, maar zo'n 20% denkt meer te gaan lopen en fietsen.

Wat betekent dat voor een werkgever?
Een groot aandeel van de werknemers zal op den duur weer 'gewoon' van en naar werk gaan reizen. Als je als werkgever impact wil maken en wil zorgen dat werknemers niet in hun oude gewoontes terugvallen, dan heb je nu de kans om daarmee aan de slag te gaan! Help die 20% van je werknemers om inderdaad te gaan fietsen of lopen en probeer nu draagvlak te creëren om ook de overige 80% aan te zetten tot duurzamere, veiligere en gezondere keuzes. De coronacrisis is vandaag en daarmee het begin van verandering ook.

Wil je weten hoe Fynch jou daarmee kan helpen? Neem contact met ons op!