Ik ga het nieuwe jaar wederom in met goede voornemens. Zoals de meesten wil ik ietsje beter voor mezelf gaan zorgen en ietsje beter voor de wereld om me heen: meer sporten, gezonder eten, meer genieten van de kleine dingen én duurzamer leven. Een kleine waslijst aan goede voornemens dus. En die heb ik elk jaar weer. Meestal zijn ze ongeveer hetzelfde, waardoor ik dus eigenlijk moet concluderen dat het me nog niet gelukt is om me te houden aan mijn goede voornemens. En wat blijkt: ik ben niet de enige. Ruim een derde van de mensen gooit na twee weken al de handdoek in de ring.

Het is dus knap lastig om je goede voornemens vol te houden. De mens is simpelweg niet heel goed in het radicaal omgooien van zijn levensstijl. We vinden allemaal dat we beter kunnen en beter moeten, maar helaas moeten we eraan geloven dat dat niet altijd lukt. Dat is geen zwakte, maar meer een psychologische realiteit. Dit komt voornamelijk omdat 95% van ons gedrag onbewust tot stand komt. Het is daardoor dus veel makkelijker om terug te vallen in oude gewoontes dan om ons nieuwe gedrag vol te houden.

Gelukkig zijn er in de gedragswetenschappen verschillende drijfveren te vinden die de kans op een succesvolle gedragsverandering vergroten. Het begint met het duidelijk in kaart brengen wat je wil veranderen én waarom. Breng in kaart waarom je bijvoorbeeld duurzamer wil reizen, waarom je meer wil sporten of waarom je gezonder wil eten. Wat zijn de voordelen die je hiermee behaalt?

Dan is een belangrijke component van sociale aard, in de vorm van interactie en beloning. Zoek iemand (of meerderen) om samen te werken aan jullie goede voornemen. Motiveer elkaar en geef elkaar complimenten als het goed gaat. En wanneer het iets minder gaat, kun je niets anders doen dan dat accepteren en het nog een keer proberen. Het is niet meteen het einde van jouw goede voornemen. Morgen is een nieuwe dag, waarop je gewoon weer aan de slag kan gaan.

Een laatste stap die je kan nemen, is dat je je voornemens meetbaar moet maken. Denk bijvoorbeeld eens na over hoe je duurzamer wil leven. Er zijn namelijk heel veel verschillende opties: installeer zonnepanelen op je dak, eet minimaal drie keer per week vegetarisch of ga met de trein op vakantie binnen Europa.

Ik ben al begonnen met mijn goede voornemens van dit jaar. Ook al zit ik pas in week één, ik heb er een goed gevoel over dat ik weer een stapje vooruit ga maken. De Fynch app houdt momenteel al mijn reizen bij en ik heb de auto nog niet gebruikt, wel heb ik nu al een flink aantal fiets-coins en een paar OV-coins gehaald. Het enige probleem waar ik tegenaan ga lopen dit jaar, is dat ik dit jaar naar Seoul vlieg. En dat is natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu. Dus misschien moet ik mijn voornemen over duurzamer leven toch nog even uitstellen naar 2021. Dan ga ik het beter doen. Echt waar.