Het weekend is weer begonnen en voor veel mensen betekent dat normaal gesproken dat ze in alle vroegte weer naar hun werk gaan. Velen doen dit met het openbaar vervoer of de auto. Dit resulteert in overvolle treinen en uren stilstaan op de weg. Beide geen pretje wanneer je in de ochtendspits op weg naar je bestemming bent.

Deze week is het alleen toch net anders. Het weekend zit er weer op, maar in plaats van dat mensen de deur uitgaan om te werken, blijven ze thuis. Het vraagt soms wat extra organisatie en aanpassingsvermogen: hoe gaan we die vergadering nu doen? Waarom is de wifi zo traag? En wie let er op de kinderen als ik dat belangrijke telefoontje moet aannemen? Het is een draai die mensen moeten vinden, maar waar de mens met haar aanpassingsvermogen waarschijnlijk eenvoudig aan zal wennen.

De gevolgen voor de mobiliteitssector zijn groot. Vandaag maakte de NS bekend dat er 85% minder reizigers in de ochtendspits gereisd hebben. Dat is een ongekend hoog percentage. Daarbij stond er vandaag op de weg maar 13 kilometer file. Ter vergelijking met een normale ochtendspits: dan staat er gemiddeld zo'n 400 kilometer file.

Wanneer het coronavirus onder controle is en de normale gang van zaken weer opgestart kan worden, moet dat ook zeker gebeuren. Mensen moeten gewoon van en naar hun werk kunnen gaan om daar te werken. Echter, het zou natuurlijk mooi zijn als we kunnen leren van de situatie waar we nu in zitten. Als we allemaal nou één of twee dagen in de week thuis gaan werken, ontzien we ons mobiliteitsnetwerk al flink. Dat scheelt een hoop tijd, energie en geld.

Daarbij zijn de milieuvoordelen van dat thuiswerken groot: minder reizen draagt bij aan het beperken van de uitstoot en vervuiling. De plaatjes met de luchtvervuiling nu ten opzichte van vergelijkbare periodes vorig jaar spreken boekdelen. En bijvoorbeeld in Venetië is het water voor het eerst in jaren helder genoeg dat er vissen gezien kunnen worden.

Waarschijnlijk hebben we genoeg tijd om te wennen aan het thuiswerken, aangezien we in ieder geval nog twee weken met zijn allen thuis aan de slag moeten gaan. Laten we daarvan leren zodat we ook in de toekomst meetings via Skype kunnen plannen, mails vanuit huis kunnen sturen en de benodigde informatie vanaf de keukentafel kunnen verzamelen.

Voor nu wensen wij iedereen een veilige en gezonde paar weken toe. Volg de adviezen van het RIVM en help elkaar waar mogelijk.

Bronnen: NS, RTL Nieuws, ANWB