Afleiding in het verkeer: het is een onderwerp dat regelmatig voorbij komt in de media. Eén van de meest bekende vormen van afleiding in het verkeer is de telefoon. Al jaren is het verboden om je mobiele telefoon in je hand te hebben tijdens het autorijden. Als je namelijk naar je telefoonscherm kijkt, ben je met je ogen en aandacht niet bij de weg. Daarmee breng je jezelf en anderen in gevaar. De boete die daarop staat bedraagt momenteel €240,-. Sinds een jaar, 1 juli 2019 om precies te zijn, is het gebruik van een telefoon op de fiets ook alleen toegestaan als dat handsfree is. Een whatsappje sturen op de fiets kan je €95,- kosten.

Maar er zijn allerlei andere activiteiten die verkeersdeelnemers afleiden. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een navigatiesysteem, eten en drinken, praten met medepassagiers of dagdromen. Allianz Direct deed een onderzoek naar de grootste afleiders. De top drie: andere weggebruikers, slaperigheid, wegwerkzaamheden. En wist je dat bijvoorbeeld een knuffeltje of iets dergelijks aan je achteruitkijkspiegel hangen je ook kan afleiden? Wanneer je rijdt, beweegt dit voorwerp constant en dat kan je afleiden van eventuele bewegingen buiten de auto.

Er zijn verschillende vormen van afleiding:

Afleiding beïnvloedt een aantal essentiële aspecten van de rijvaardigheid. Automobilisten slingeren bijvoorbeeld meer wanneer ze zijn afgeleid en bestuurders zien gebeurtenissen in het verkeer over het hoofd. Ook reageren mensen trager op veranderingen, waardoor een bestuurder bijvoorbeeld pas later begint met remmen.