De mobiliteitssector is één van de grootste vervuilers als het aankomt op CO2-uitstoot: 24% van de uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door mobiliteit. Er wordt verwacht dat de mobiliteitssector in een sneller tempo zal groeien dan alle andere sectoren, wat een grote uitdaging voor ons oplevert als we bijvoorbeeld in lijn willen blijven met het Parijs Akkoord.

Meer dan 70% van de uitstoot binnen de mobiliteitssector wordt veroorzaakt door auto's: mensen die zich van A naar B verplaatsen. Dagelijks reizen mensen met de auto van en naar werk toe. Dit gedrag is voor velen een gewoonte geworden die maar moeilijk te veranderen is. Vaak hebben mensen zelf niet eens door wat de impact is van hun dagelijkse reis op hun CO2-footprint, hun gezondheid en welzijn of op de economie.

Het coronavirus heeft mensen gedwongen om zoveel mogelijk thuis te werken. Hierdoor is er een grote verandering ontstaan: minder luchtvervuiling, nauwelijks files, weinig geluidsvervuiling, etc. Dus, ondanks de vervelende situatie waar we in zitten, zijn er ook lichtpunten te zien waar we van kunnen leren. Of misschien moeten we zeggen: waar we van zouden moeten leren.

Het coronavirus heeft de gewoonte van het dagelijks forensen met de auto doorbroken. De eerste stap in het structureel veranderen van gedrag is daarmee gezet. Het is nu aan ons om vast te houden aan die verandering. Op dit moment zijn daarom wereldwijd grote steden een poging aan het doen om het reisgedrag van mensen te beïnvloeden. Steden zoals Brussel en Milaan zijn in een rap tempo meer fietspaden aan het aanleggen en ze geven voetgangers voorrang over auto's. Ze hopen op die manier dat mensen hun gedrag veranderen, zodat ze meer gaan fietsen en wandelen. Op die manier wordt de stad meer corona-proof, duurzamer en zijn de wegen veiliger. Echter, het veranderen van het gedrag van iemand is niet zo makkelijk als dat het klinkt. Daar komt Fynch bij kijken. Door de jaren heen heeft Fynch een bewezen methode opgezet voor gedragsverandering. Fynch helpt je op die manier met het aansturen en motiveren van slim, veilig en duurzaam reizen. Deze methode heeft nu een frisse makeover gekregen en we kunnen daarom ook een brand-new versie laten zien!

De nieuwe versie van Fynch bestaat uit één duidelijk, makkelijk te gebruiken pakket van onze upgraded producten in combinatie met een aantal nieuwe kenmerken. Vanaf nu kan Fynch een compleet gedragsverandering programma aanbieden dat gericht is op het motiveren van consumenten, zzp'ers, bedrijven, retailers, instituties, gemeentes en andere (lokale) overheidsorganisaties voor veilige en duurzame mobiliteit. De nieuwste versie van Fynch zal eind juni naar buiten gebracht worden, maar hier geven we alvast een sneak preview.

De Fynch App speelt een centrale rol in ons programma. De app registreert en classificeert alle trips automatisch en beloont slimme en duurzame trips met coins. Als je bijvoorbeeld naar je werk fietst, verdien je een coin. Deze coins kunnen uitgegeven worden aan leuke cadeaus en vouchers in de Fynch Shop. Naast de app bieden we nu ook de Fynch Monitor aan (webapplicatie). Hier kun je meer gedetailleerd inzicht krijgen in jouw reisgedrag en trends via bijvoorbeeld een aantal grafieken. Via de Fynch Monitor heeft de gebruiker toegang tot de Fynch Shop en de online trainingsomgeving.

Een andere toevoeging aan Fynch is dat we transactiedata kunnen gebruiken om inzicht te geven in duurzaam en slim reisgedrag én dat we dat kunnen belonen. Transactiedata kunnen bijvoorbeeld uit een mobiliteits- of brandstofkaart gehaald worden. Binnen de Fynch Monitor kunnen we verschillende gebruikersrollen definiëren, waardoor groepsmanagers inzicht krijgen in de trends binnen een groep. Dit inzicht is uiteraard volledig geanonimiseerd en geaggregeerd, maar op die manier heeft de manager informatie die de ontwikkeling, verbetering of implementatie van een future proof mobiliteitsbeleid kan ondersteunen.

Maar er is meer. Door mensen te onderwijzen in hoe ze duurzaam en veilig moeten rijden, kan de CO2-uitstoot ook verlaagd worden. Dat is waarom we ook ProDrive Learning hebben geïntegreerd in het nieuwe Fynch. ProDrive Learning is een online trainingsprogramma vol interactieve content en video's, waardoor het leren over duurzaam en veilig rijden leuk wordt. Daarbij wordt de gebruiker met coins beloond wanneer hij een module af heeft, die vervolgens weer in de Fynch Shop te spenderen zijn.

Wij geloven dat wanneer we allemaal kleine veranderingen in ons gedrag maken, hoe insignificant dat soms ook mag voelen, we een enorme impact kunnen creëren. Wil je meer weten over onze producten? Of wil je weten hoe we jou of jouw organisatie kunnen helpen? Neem dan vooral contact met ons op via info@fynchmobility.com!