Veel bedrijven hechten steeds meer waarde aan de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering. Het besef dat het niet alleen goed voor de wereld is, maar ook voor het bedrijfsimago en voor de portemonnee neemt steeds verder toe. Daarom worden er steeds meer maatregelen getroffen door bedrijven met als doel om minder CO2 uit te stoten. Om beter inzichtelijk te maken wat bedrijven precies doen, greenwashing tegen te gaan en bedrijven aan te sporen net een stapje verder te gaan, is de CO2-prestatieladder opgezet. Daarbij biedt de CO2-prestatieladder bedrijven een gestructureerde aanpak waar ook gunningvoordeel mee behaald kan worden bij aanbestedingen.

Op dit moment zijn er ruim 2500 bedrijven die gecertificeerd zijn en meer dan 75 opdrachtgevers die gebruik maken van de ladder bij aanbestedingen. Zij hebben allemaal in kaart gebracht hoeveel CO2 ze uitstoten, wat de grootste vervuilers binnen hun bedrijf zijn en op welke manier ze dit kunnen reduceren. Voor veel bedrijven betekent dit dat ze er veel tijd en energie in hebben gestoken om dit helemaal in kaart te brengen. Met een certificering van Niveau 1, 2, 3, 4 of 5 tot resultaat.

Een voordeel én een nadeel van de CO2-prestatieladder is dat ze niet voorschrijven welke stappen je als bedrijf precies moet ondernemen om een bepaald niveau te behalen. Er zijn uiteraard globale eisen opgesteld, maar welke maatregelen een bedrijf implementeert, is vrij in te vullen. Enerzijds leidt dit er mogelijk toe dat een bedrijf door de bomen het bos niet meer ziet. Welke maatregelen kun je allemaal implementeren? Binnen welke categorieën moeten maatregelen geïmplementeerd worden?Hoeveel impact gaan bepaalde maatregelen hebben? Er is zoveel mogelijk, dat het moeilijk te overzien is. Anderzijds kan een bedrijf wel zelf nagaan wat er mogelijk is binnen hun organisatie en wat niet. Dingen die (nog) niet te verduurzamen zijn binnen een sector, zorgen er dan niet direct voor dat een duurzaam bedrijf niet een hoger niveau kan behalen.

Maar liefst 765 bedrijven (2018) hebben maatregelen getroffen om personenmobiliteit te verduurzamen en zijn een certificaathouder op dit gebied. Daarmee is deze categorie de één na grootste categorie waar bedrijven stappen in zetten. Op de site van SKAO staat een lijst met maatregelen die binnen deze categorie te implementeren zijn. Het is moeilijk om te overzien welke maatregelen nu te implementeren zijn en hoe de resultaten te monitoren zijn. Bij Fynch kunnen wij u bij het invoeren en monitoren van een aantal van deze maatregelen ondersteunen. We zetten het hier op een rijtje:

  1. Stimuleren van zuinig rijden: het nieuwe rijden: Eén van de maatregelen die je als bedrijf kan nemen, is een toolbox beschikbaar stellen over zuinig rijden. Het programma "Prodrive Learning" van Fynch gaat over duurzaam en veilig rijden en ondersteunt dus bij het behalen van deze maatregel.
  2. Wedstrijd personenmobiliteit: Fynch is partner van Stichting de Reisbeweging en werkt mee aan het Low Car Diet. Dit jaarlijkse evenement is de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland. Door je bedrijf hiervoor in te schrijven, maak je een begin met gedragsverandering op het gebied van mobiliteit.
  3. Beschikbaar stellen fiets, e-bike en e-scooter: Sinds 2020 is er een nieuwe regeling wat betreft het leasen van een e-bike. Wanneer een werkgever kan aantonen dat een e-bike in minstens 50% van de ritjes gebruikt wordt voor woon-werk-verkeer, dan kan de werkgever de helft van de lease fee vergoeden. Door je werknemers toegang te geven tot de Fynch app, houdt de app automatisch bij welke ritjes op de e-bike privé zijn en welke niet.

Bij drie van de maatregelen kan Fynch jou dus ondersteunen. Dat maakt de implementatie van de maatregelen makkelijker, waardoor het behalen van een hoger niveau op de CO2-prestatieladder weer een stapje dichterbij is. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst!