Over heel de wereld groeien de zorgen rondom het klimaat. Veranderingen in het milieu worden langzaam op steeds meer plekken zichtbaar: heftigere stormen, meer droogtes en grotere bosbranden. Mensen over de hele wereld proberen iets te veranderen om zelf hun steentje bij te dragen en ook bedrijven beginnen steeds meer in te zien dat duurzaamheid ook een waardevolle bijdrage kan zijn aan hun beleidsvoering (al moeten we hierbij zeggen dat greenswashing helaas nog steeds een alledaags fenomeen is). Dan rest de vraag: hoe zit dat met de wereldwijde politiek? Wat verandert er hier?

Afgelopen twee weken was de klimaattop in Madrid, waarin politici uit allerlei landen samen gekomen zijn om de problemen te bespreken. En eigenlijk nog belangrijker: om oplossingen te bedenken en hier afspraken over te maken. Onze Mark Rutte deed in zijn openingsspeech voorkomen alsof Nederland zijn zaakjes al goed op orde heeft. Hij biedt andere landen aan te helpen met onze kennis en hij roept dat we nu oplossingen moeten leveren. Eén van die oplossingen die in Nederland het toneel betreden heeft, is het (tijdelijk) terugschroeven van de maximale snelheid op auto’s. Dit levert een grote besparing op van stikstof, fijnstof en CO2. Daarbij is het ook veiliger en het schijnt dat je nauwelijks tijdverlies hebt. Dit klinkt dus als een goede eerste maatregel om enkele problemen aan te pakken. Hier is Rutte het alleen niet helemaal mee eens. Hij noemt deze maatregel nog steeds een “rotmaatregel”. Hij zegt dat onze economie en het behoud van onze planeet hand in hand moeten gaan, maar momenteel is er nog steeds maar eentje die hij daadwerkelijk bij de hand neemt.

Toch waarderen we zijn poging. En uiteindelijk heeft Mark ergens wel gelijk: het één mag niet ten koste gaan van het ander. Iemand moet beginnen met een nieuwe trend gaan zetten op het wereldtoneel. We kunnen dan alleen maar trots zijn dat ons kleine landje daar een bijdrage aan gaat leveren. Als we tenminste dan ook echt zelf iets gaan veranderen. En momenteel is Nederland toch nog echt één van de stoute jongetjes in de klas.

De vraag is nu natuurlijk of de goed bedoelde woorden van Mark dan ook opgevolgd worden tijdens die klimaattop. Waarschijnlijk heb je het antwoord daarop al gehoord: nee. Ook al noemen (bijna) alle partijen steeds nadrukkelijker dat er meer ambitie nodig is om ernstige problemen te voorkomen, landen doen hier geen concrete toezeggingen over. Daarnaast hebben ze nog steeds geen akkoord over de handel in emissierechten, over de financiering van het klimaatbeleid in ontwikkelingslanden en over hoe de verantwoordelijkheid voor de schade door klimaatverandering ingevuld gaat worden.

De politiek stelt concrete plannen dus nog een jaartje uit en probeert het volgend jaar in Glasgow nog een keer. Een jaar tijd waarin we eigenlijk al heel veel kunnen veranderen. Dus als de politiek het nog niet doet, dan is het aan onszelf om een eerste stap te zetten. Daarvoor moeten we ons gedrag veranderen. Wij van Fynch weten als geen ander dat het moeilijk is om dat te doen. Gelukkig hebben wij daar een handige app voor ontwikkeld, die jou kan helpen om jouw keuzes voor mobiliteit te verduurzamen. Want uiteindelijk geldt: samen met elkaar kunnen we pas echt grote doelen bereiken.